Ekonomist Mustafa Sönmez: Bundan sonra yaşanacak tahribatı düşünmek bile istemiyorum

Ekonomist Mustafa Sönmez, Merkez Bankası eski Başkanı Naci Ağbal'ın ani bir kararla görevden alınıp yerine Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesi kararına ilişkin konuştu. Sönmez, "Bundan sonra yaşanacak tahribatı düşünmek bile istemiyorum" dedi.

Halk TV'de Hafta Sonu Sabah haberlerinde Mehmet Bal'ın sorularını yanıtlayan Mustafa Sönmez, Naci Ağbal’ın görevden alınmasını "Şok edici bir gelişme" olarak yorumladı. Naci Ağbal'ın saraya rağmen faizleri artıracağına ihtimal vermediğini söyleyen Sönmez, "Dün buna dair işaret Yeni Şafak gazetesindeki başlıkla verilmişti. Bu kararla düşük faize alıştırılmış ve faiz artışından rahatsızlık kesimlerin hislerine tercüman olunmak istendi" dedi. 

"Dün buna dair işaret Yeni Şafak gazetesindeki başlıkla verilmişti. Bu kararla düşük faize alıştırılmış ve faiz artışından rahatsızlık kesimlerin hislerine tercüman olunmak istendi" dedi. 

Bu kararı İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ve HDP’nin kapatılma davası ile bağlantılı gören Sönmez, “Hükümet dar alana sıkışmış vaziyette” dedi.

Sönmez şöyle konuştu:

Naci Ağbal göreve geldiğinde politika faizi 11 puan bile değildi ama döviz yükseliş halindeydi. Dövizin yükselişini hafifletmek için Türk Lirası faizlerini artırmak gerekiyordu ve Ağbal bunu birkaç hamlede yaptı. Şu anda dünya koşullarının seyri iç dinamikler de faiz artırmayı gerektiriyordu. Artıştan dolayı durgunluğun geleceğini görenler var. Bu kesimler sarayı etkilemiş olabilirler. İşin vahim tarafı ağır bir güvensizlik yaratıldı. Artık bu güveni yeniden tesis etmeleri mümkün değil. 

Merkez Bankası'na Merkez Bankacılık yapmış isimler seçilirdi. Bu Naci Ağbal'a kadar böyleydi ama artık burada isimler önem taşımıyor. Şahap Bey'in bu kuruma güven kazandırması çok zor. Bu çok ağır bir darbe oldu. Çok zor bir konjonktürden geçiliyor, Amerika'da faizler artıyor dünya parası yüzünü oraya çeviriyor bunu alıkoymak için de faiz artırmak gerekiyordu. Türkiye tarihinde görülmemiş işsizlik ve yoksulluk yaşanıyor. Çok ciddi bir güvensizlik, belirsizlik var. Bundan sonra yaşanacak tahribatı düşünmek bile istemiyorum. Bir ülkeye bundan büyük kötülük yapılamazdı.

 

Etiketler :