Ekmeğimizi rehin alan harita

Ekmeğimizi rehin alan harita
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün nisan ayı kuraklık ve sıcaklık raporlarındaki haritaya göre Türkiye'de Doğu Anadolu, Güneydoğu ve Ege'nin güney kesimlerinde 'şiddetli', 'çok şiddetli' ve 'olağanüstü' kuraklık görüldü.

Kuru tarımın en fazla yapıldığı bölgelerin başında gelen İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni kuraklık vurdu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir önceki yıla oranla bu sene yağışların yüzde 40 azalması şiddetli kuraklığa sebep oldu. Geçtiğimiz aylarda İstanbul az yağış alması nedeniyle kuraklıkla karşı karşıya kalmıştı fakat yağışların artmasıyla barajlardaki su seviyesi yükselmişti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı 1 aylık kuraklık haritasına göre; Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Ege'nin güney kesimlerinde şiddetli ve orta şiddetli kuraklık görüldü. Kuzey Ege ve Marmara'da ise çok, orta, hafif ve normal nem düzeyleri ölçülürken, Zonguldak ve Bartın kıyılarında aşırı nem gerçekleşti.

Ceylanpınar'da rekor sıcaklık

Yurdun diğer bölgelerinde ise sıcaklıklar mevsim normalleri civarında gerçekleşti. Hem uzun yıllar hem de geçen yıl nisan ayı ortalama sıcaklığı 12.1 derece iken, 2021 Nisan ayında ortalamanın 13.4 derece olduğu vurgulanan rapora göre, bu yıl 1.3 derecelik artış gözlendi. Nisan ayında en düşük sıcaklık eksi 6.4 derece Özalp (Van), en yüksek sıcaklık ise 36.9 derece ile Ceylanpınar'da (Şanlıurfa) tespit edildi.

'Şanlıurfa'da buğdayda yüzde 70, arpada yüzde 85 rekolte düşüklüğü'

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik ise Şanlıurfa’da yaşanan kuraklık nedeniyle buğdayda yüzde 70 rekolte düşüklüğü yaşanılacağını söyledi. Bu gidişle Türkiye’nin hububat ithal edebileceğini söyleyen Melik şunları anlattı:

“Türkiye 2021 yılı tarım sezonu kurak başlamış oldu. Mevsimler yağış normallerinin yüzde 50 altında seyretti. Bu da dolayısıyla özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve ilimiz Şanlıurfa’da ciddi anlamda kuraklığa sebep oldu. Yaklaşık olarak hububatta 2 milyon ton rekolte düşüklüğü görülmektedir. Bu da ciddi anlamda Türkiye’yi dışarıdan hububat alımına sevk edecektir. Şanlıurfa’da yaklaşık olarak 3 milyon dönüm alanda hububat, buğday üretimi yapılmaktadır. Burada buğdayda yaklaşık olarak kuraklıktan dolayı, sapa kalkma ve başaklanma oluşamamaktadır. Bu da yaklaşık olarak yüzde 70 oranında Şanlıurfa’da rekolte düşüklüğüne neden olacaktır. Arpada ise yaklaşık olarak yüzde 85 rekolte düşüklüğü olacaktır”

CHP'li Gürer dikkat çekmişti

CHP'li Gürer, “buğdayda tehlike çanları çalıyor” diyerek, bu yıl ekmeklik buğday taban fiyatının hesaplanmasında dünya piyasaları ve kuraklık şartlarının dikkate alınması gerektiğine dikkati çekti.

 

Etiketler :