Dolandırıcılık şebekesinin tuzağına düşen emekli bankacının başına gelmeyen kalmadı!

Dolandırıcılık şebekesinin tuzağına düşen emekli bankacının başına gelmeyen kalmadı!
Emekli bankacı Ahmet Turan Zaimoğlu’nun kefil olarak imzaladığı senetler hayatını kararttı. Çok sayıda kişiyi dolandıran bir tefecilik şebekesinin tuzağına düşen Zaimoğlu, bu kişilere kaptırdığı mallarını kurtarmak için yeni senetlere kefil olmak durumunda kaldı. 40 milyon lirayı bulan mülklerini kaybeden Zaimoğlu yaşadığı strese dayanamayarak öldü. Şebeke şimdi de Zaimoğlu’nun ailesine yöneldi.

Geçen ekim ayında 82 yaşında vefat eden Ahmet Turan Zaimoğlu, uzun yıllar çalıştığı bir kamu bankasının Sivas şubesinde müdür yardımcısı olarak emekli oldu. Babası ile birlikte kentin ilk otelinin de sahibi olan Zaimoğlu’nun ailesi, kentin en varlıklı aileleri arasında yer alıyordu. Kentte, çok sayıda değerli mülkü de bulunan Ahmet Turan Zaimoğlu’nun, yaşadığı Alzheimer hastalığının de etkisi ile, attığı bir dizi imza ise yaşamını alt üst etti.

ZAİMOĞLU’NUN KİRACI OLMAK İSTEDİLER

Sivas, Kars ve İstanbul’da açılan bir dizi dava ve soruşturma dosyasına göre Zaimoğlu, bir bankacı arkadaşı aracılığı ile tanıştığı ‘Tulumcu’ soy isimli 4 kardeşle zaman içinde görüşmelerini sıklaştırdı. Tulumcu kardeşler bir ara, dükkânını kiralamak istedikleri Zaimoğlu ile kurdukları yakınlık sonrası bu kişiden, bankadan kredi çekilmesi konusunda kendilerine yardım etmelerini istedi.

44444447.jpg
Zaimoğlu Ailesinin aile konutu konumundaki daireler birer birer icradan satıldı.

ALINAN KREDİLER ÖDENMEDİ

Zaimoğlu, kentte giyim mağazası işleten bu kişilerin, alınan krediyi gününde ödeyecekleri sözlerine kanarak talebi kabul etti. Zaimoğlu kısa süre içinde sahibi oldukları Zeynep Zaimoğlu Apartmanı’ndaki iki dairesini Tulumcu kardeşlere devretti; bu kişilerin bankadan kredi çekmelerine yardımcı oldu. Ancak çekilen krediler ödenmedi. Zaimoğlu bir süre, ipotekli durumdaki dairelerinin banka eli ile satılmaması için bir süre kredi ödemelerini kendisi yapmaya çalıştı.

İPOTEK ETTİĞİ DAİRELER BİRER BİRER GİTTİ

Ancak çekilen birden fazla krediyi ödemek Zaimoğlu’na da ağır gelmeye başladı. Zaimoğlu, başkasına ait borcu ödemek için bu kez, bir dönem çalıştığı bankadan kredi çekti. Ancak bu durum Zaimoğlu’nu daha ağır bir girdaba sürükledi. Anılan dönem, yetişkin çocukları üniversite eğitimi için il dışında olan Zaimoğlu, kendisinden yardım isteyen komşularına yardım etmek isterken 3 daire ile kentin işlek bir noktasındaki iş yerini kaybetti. Daireler birer birer icradan satıldı.

4444444444444444444444.jpg
Zaimoğlu ailesine ait ahşap ev de şimdilerde, şebekenin haciz tehdidi altında.

DAİRELERİ KURTARMAK İSTERKEN

Zaimoğlu, kaybettiği mülkleri kurtarmak için yardımcı olduğu Tulumcu kardeşlerin izini sürmeye başladı. Bu kişilerin Sivas’ı terk edip Erzincan’da canlı hayvan kesim işi yaptığını öğrenen Zaimoğlu, bu kişilerle yaptığı görüşmede, sorunun çözümünü beklerken daha da ağır bir girdabın içine düştü. Tulumcu kardeşler Zaimoğlu’nu, kaybettiği daireleri kurtarabilmek için imzalamaları gereken senetlere kefil olması gerektiğini söyledi.

SENETLERE KEFİL OLDU

Tulumcu kardeşler, Kars’ta canlı hayvan ticareti yapan Bedir Aktaş’tan hayvan alacaklarını belirterek Zaimoğlu’ndan kendilerine kefil olmasını istedi. Zaimoğlu, dairelerini kurtarabileceği umudu ile senetlere kefil oldu, bir dükkanına da ipotek konulmasına onay verdi. Ancak, asıl borçluları tarafından ödenmeyen senetler Zaimoğlu’na karşı işleme konuldu. Kars İcra Müdürlüğü’nün yanı sıra, aynı senetler 9 yıl sonra Sivas’ta işleme konuldu.

SENEDE 'TEFECİ' FAİZİ İŞLETİLDİ

Kefil olduğu senetler nedeni ile başı derde giren Zaimoğlu, Tulumcu kardeşlerle yaptığı görüşmede sorunun çözülmesini istedi. Bu kişiler, Zaimoğlu’nu bir kez daha senede kefil olma tuzağına düşürdü.
Tulumcu Kardeşler Sivas Şarkışla’da ticaret yapan Ali Osman Özmen’den alacakları 200 ton kırmızı buğdaya karşılık senet vereceklerini Zaimoğlu’nun de kendilerine kefil olmasını istedi. Zaimoğlu, dairelerini kurtarabilme umudu ile bu talebi de kabul etti. Zaimoğlu’nun kefil olduğu senet ödenmeyince işleme konuldu. Yıllık yüzde 100’ü bulan faiz oranı işletilen senet Zaimoğlu’na karşı işleme konuldu. Zaimoğlu’nun belediyeden olan istimlak parası dahi haczedildi.

ŞEBEKE ŞİMDİ DE ÇOCUKLARINA YÖNELDİ

Gelinen aşamada, hiçbir borcu olmamasına rağmen, attığı imzalar, kefil olduğu senetler yüzünden şimdilerde 40 milyon lira değerinde olan mülklerini kaybeden Zaimoğlu, yaşadıklarının de etkisi ile geçen yıl vefat etti. Zaimoğlu vefat etse de, babalarının imzaladığı senetler bu kez geride kalan çocuklarına yönelik işleme konulmaya başlandı. Ailenin kalan mülkleri de, icradan satış riski ile yüz yüze.

ERZİNCAN’DA DA ÇOK SAYIDA KİŞİ DOLANDIRILDI

Ahmet Turan Zaimoğlu’nun, senetlerine kefil olduğu Ahmet, Ali, Mustafa ve Yusuf Tulumcu kardeşler hakkında, Sivas, Erzurum, Erzincan’da bulunan çok sayıda kişi de “dolandırıcılık” suçlamasında bulundu. Erzincan’da iş yeri bulunan Süleyman Eğinlioğlu verdiği emniyet ifadesinde Tulumcu kardeşlerle ilgili “Bu şahıslar, iş yerimde 1-2 yıl kaldılar. İşyerimden çıkmadan önce Erzincan esnaf ve çiftçisini dolandırmaya başladılar. Bu kişiler, ticari ahlaktan uzak itibarı olmayan kişiler” dedi.

senettttt.jpg
Taşdelen Ailesine ait 22 tosun için verilen senet de ödenmedi.

22 TOSUN İÇİN VERİLEN SENET ÖDENMEDİ

Halktv.com.tr’nin telefonla ulaştığı çok sayıda kişi de bu kişilere yönelik, benzer ifadeler kullandı. Sivas Altınyayla’da besicilik yapan Ramazan Taşdelen, “Tulumcu kardeşler bizi de dolandırdı. 2013 yılında 22 tosun aldılar bizden. Ahmet ve Yusuf Tulumcu senet verdi. Ancak bu senet verdi. Senedi işleme de koyduk. Üzerlerinde hiçbir şey bulamadık” dedi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ BENZER ŞİKÂYETLERİ DİLE GETİRDİ

Ahmet Turan Zaimoğlu ve Ramazan Taşdelen’in yanı sıra, Tulumcu Kardeşlere yönelik benzer şikâyetlerde bulunan çok sayıda kişinin olduğu anlaşıldı. İşte, Halktv.com.tr’nin ulaştığı isimlerin anlattıkları:

Azmi Çakır (65): 2016-2017 yıllarında Sivas Altınyayla’da; Tulumcu kardeşler, Çakır’ın 3 hayvanını aldı. Senet oluşturuldu. Tulumcu ailesi ödeme yapmadan ortadan kayboldu. Azmi Çakır, Tulumcular hakkında şikâyetçi oldu.

Adnan Beştepe (60): Tulumcu kardeşler 2012 yılında, Sivas’ın Gemerek ilçesinde 2 danasını senetle satın aldı. Değeri 8 bin TL olan 2 hayvan için 3 bin TL ödendi. Ödemenin kalan kısmı yapılmadan Tulumcular ortadan kayboldu.

Murat Çolak (69): Mustafa Tulumcu’nun asker arkadaşıydı. 2011-2012 yıllarında Mustafa Tulumcu; Çolak’ı kendine kefil göstererek senetle yaklaşık 60 bin TL değerinde hayvan satın aldı. Borcun 43 bin TL’si ödenmedi. Çolak, borçlarını ödeyebilmek için traktörlerini ve evdeki eşyalarını satmak zorunda kaldı.

Mehmet Danişment (40): Olay Sivas’ın Altınyayla ilçesi; Mutubey Köyünde yaşandı. Yusuf Tulumcu, 2012’de Danişment ’ten değeri 9 bin TL olmak üzere senetle 2 tosun satın aldı. Yusuf Tulumcu’ya bir daha ulaşamadı.

Mehmet Kılıçkaya: 2022’de Erzincan’da, Tulumcu Kardeşlere 6 tosununu verdi. Ödeme alamadı. Tulumcu ailesi hakkında şikâyetçi oldu. Savcılık soruşturmaya yer olmadığı kararını verdi.

Tevfik Özkan: 2011’deSivas’ın Şarkışla ilçesi Tavladere köyünde Tulumcu Kardeşler tarafından dolandırıldı. Değeri 36 bin TL olmak üzere senetle 10 dana ve 1 boğasını Tulumculara satan Özkan, ödeme alamadı.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :