Doğuştan olmayan vajinası karın zarından yapıldı

Doğuştan olmayan vajinası karın zarından yapıldı
Antalya'da yaşayan 22 yaşındaki D.Y., doğuştan vajinasının olmaması nedeniyle uzun yıllar süren bir mücadele verdi. Müllerian Agenezi adı verilen nadir bir hastalığa sahip olan D.Y.'ye karın zarından vajina yapıldı.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Doç. Dr. Ömer Ünal ve ekibi, D.Y.'ye umut oldu. Kapalı yöntemle gerçekleştirilen yaklaşık 3 saatlik bir operasyonla, hastanın karın zarından yeni bir vajina oluşturuldu.

Doç. Dr. Ömer Ünal, bu tür ameliyatların oldukça nadir olduğunu ve hastaların genellikle uzun yıllar boyunca doğru tanı alamadığını belirtti. Müllerian Agenezi'nin, kadınlarda rahim ve vajinanın olmamasıyla karakterize edilen bir hastalık olduğunu ve farklı tiplerde görülebildiğini ifade etti.

Ameliyatın detaylarına dair açıklama yapan Doç. Dr. Ünal, karın zarından alınan dokuların yeni bir vajina duvarı oluşturmak için kullanıldığını söyledi. Ünal, , “Bu operasyon ülkemizde çok nadir yapılan, cinsel organı oluşturma ameliyatıdır. Bu hastalık 5 binde 1 görülen, kadınlarda rahim ve vajinanın olmamasıyla ortaya çıkıyor. Hastalık tip-1 ve tip-2 olarak gözüküyor. Tip-2’de bazı iskelet anormallikleri, sağırlık, böbrek yokluğu gibi sorunlarla seyreden bir sendromdur. Biz bu sendromu yaşayan hastalarda sağlıklı bir cinsel hayatı sağlamak adına yeniden cinsel organ oluşturmaktayız" dedi.

D.Y. gibi hastaların doğum yapamaması durumunda, rahim nakli gibi alternatif yöntemler düşünülebiliyor. Ancak bu yöntemler henüz yaygınlaşmış değil ve birçok tıbbi ve etik tartışmayı beraberinde getiriyor.

Kaynak:DHA