İstanbul'da Hava Bir Anda Buz Kesecek, Saat Saat Uyarı! İstanbul'da basınç hızla düşüyor

İstanbul'da Hava Bir Anda Buz Kesecek, Saat Saat Uyarı! İstanbul'da basınç hızla düşüyor
Yarın şehrin yüksek kesimlerine lapa lapa kar yağabilir. İstanbul'da beklenen yağış ve fırtına için AKOM ve Valilik'ten peşe peşe uyarılar geldi. Bugün için de 64 kente sarı ve turuncu alarm verildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü bugün beklenen kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle İstanbul, Ankara, İzmir dahil 64 kente sarı/turuncu uyarıda bulundu.

AFAD da yarın 44 il için 'turuncu', 20 il için 'sarı' meteorolojik uyarı yapıldığını bildirdi. Açıklamada, çatı uçması, ağaç direk devrilmesi, soba baca zehirlenmeleri, buzlanma ve don olayları ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması hatırlatıldı.

Hava Forum'dan yapılan paylaşımda da şöyle denildi:

* Cumartesi ve pazarımızın gündemi fırtına olacak. Ülke genelinde ani hamlelerle hızlı bir fırtına taraması yaşanacak. Zayıf yapılar hasar görebilir, ağaç ve çatı altında yürürken dikkatli olalım...

* Son Dakika: İstanbul'da basınç hızla düşüyor. Bu ani düşüş fırtına ve yağış habercisidir. Bomba siklon İtalya'dan Trakya'ya hareket ediyor. Basınç daha da düşecek. Gece yarısı ve pazar öğlen arası ani fırtına geçişi ve buna bağlı aksiyonlar bekliyoruz!

basinc-grafigi.jpgHava Forum'un paylaştığı grafikte basınç düşüşü görülüyor.

İSTANBUL İÇİN SAATLİ UYARI VERİLDİ

Megakentte yağışların bugün saat 22.00 ile pazar 09.00 arasında, rüzgâr ve fırtınanın da bugün saat 10.00 ile pazar 15.00 arasında etkili olması beklendiği açıklandı.

sari-ve-turuncu-alarm.jpg

Fırtınanın yarın etkisini daha da artırması ve hava sıcaklıklarının bir anda düşmesi tahmin ediliyor.

İSTANBUL'DA İKİ İLÇEYE ÖZEL UYARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) İstanbul’da bu hafta sonu yaşanacak meteorolojik faaliyetlere karşı uyarı yayınladı. AKOM, özellikle Beykoz ve Şile’de deniz yükselmesine karşı vatandaşların tedbirli olması gerektiğini söyledi.

KARAYEL FIRTINASINA DİKKAT

NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, "Hafta sonu Bulgaristan'da çok yoğun bir kar yağışı olacak ve bu yağış Türkiye'ye gelecek" ifadeleriye pazar günü beklenen fırtınaya karşı uyarıda bulundu.

"İstanbul'da bu gece saatlerinden itibaren karayel güçlenerek fırtınaya dönüşecek. Fırtınanın hızı 100 kilometreye çıkabilir" diyen Dilek Çalışkan, "Cumartesi gecesi çok şiddetli yağışla beraber İstanbul ve Trakya bölgesinde sel tehlikesi bulunuyor" bilgisini verdi.

64 İL İÇİN SARI VE TURUNCU KODLU UYARI

Meteroroloji Genel Müdürlüğü ise 25 Kasım Cumartesi günü için 64 ile turuncu ve sarı kodlu uyarıda bulundu.

SARI KODLU UYARI VERİLEN İLLER

Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Artvin, Aydın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, K.Maraş, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Yalova, Karabük, Osmaniye ve Düzce

TURUNCU KODLU UYARI VERİLEN İLLER

Antalya, Balıkesir, Giresun, Gümüşhane, Muğla, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon

YARINA DİKKAT

Meteoroloji'nin hava durumu raporuna göre yarın hava sıcaklıkları bir anda 10 derece birden düşecek. Marmara'da fırtınanın etkisini daha da artırması bekleniyor.

İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul’a ne zaman kar yağacağını açıkladı.

Fırtınalı ve yağışlı havanın etkisi altında kalan illerde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında kaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan hava durumu tahmin raporuna göre 25-26 Kasım Cumartesi ve Pazar günleri İstanbul’da sıcaklık 9 derece birden düşecek.

Kış Tedbirleri Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulunan İstanbul Valisi Davut Gül, “İstanbul’umuzda meteorolojik verileri yakından takip ederek almamız gereken tüm kararları zamanında alacağız.” ifadelerini kullanarak megakente kar yağışının geleceği tarihi açıkladı.

Kış Tedbirleri Toplantısı, İstanbul Valisi Davut Gül’ün başkanlığında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde yapıldı. Vali Gül İstanbul’a kar yağışı beklenilen tarihi açıkladı.

“26 Kasım’da İstanbul’da kar bekleniyor”

İstanbul Valisi Davut Gül, “İstanbul’umuzda 26 Kasım Pazar günü kar yağışı bekleniyor. Bugün, Kurumlar arası iş birliğini sağlamak ve afet riskinin tekrar gözden geçirilmesi için ‘Kış Tedbirleri Toplantısı’nı yapıyoruz. Kar yağışı gibi afet ve olaylarda en önemli olan zamanlama ve koordinasyonun sağlanmasıdır. İstanbul’umuzda meteorolojik verileri yakından takip ederek almamız gereken tüm kararları zamanında alacağız.

Afet Çalışma Grupları işine hakim olacak ve talepler ivedi bir şekilde yerine getirilecek. Kaymakamlar, il koordinasyon kurulları ile tedbirleri sağlayacak. Hepinize vereceğiniz katkılar için teşekkür ediyorum. İnşallah, İstanbul’umuzda kar sürecini yüz akı ile atlatacağız” ifadelerini kullandı.

Türkiye hafta sonu yine fırtına, şiddetli yağmur ve kar yağışının etkisinde kalacak. İstanbul yarın hafif yağmurlu, cumartesi günü önce şiddetli lodos var. Akşam saatlerinde yağmur çok şiddetlenecek ve ardından pazar günü İstanbul'da kar yağışı bekleniyor.

Dikkat!

Bu hafta sonu Türkiye'nin gündemi "Bomba Siklon" ve fırtına olacak ! Tam Türkiye üzerinde sıcak ve soğuk havanın çarpışması gerçekleşecek.

Önce lodosla ılık hava sonra karayelle bir anda kış havası yaşayacağız. Saatler içinde sıcaklık çakılacak. Pazar günü Karadeniz sahil şeridi yıkıcı fırtınadan hasar görebilir. Dikkatli olunmalı, sahil bandında karayelin hamleleri 80-110 kilometreyi bulabilir. Gelişmeleri takip ediyoruz.

Bomba siklon, basıncın 24 saatte en az 24 milibar düştüğü siklonlara denir. Ani basınç düşümüyle birlikte siklonun hızla kuvvetlenmesi olayıdır. Bomba siklon, kısa sürede sert meteorolojik hadiselere neden olur, bol yağış bırakır. ABD’de yaygın bir şekilde bu terim kullanılmaktadır. Daha öncesinde Bombajenez veya siklonojenez terimleri de kullanılmaktaydı.

ANKARA VE İZMİR'DE HAVA NASIL OLACAK?

Ankara'da da pazar günü kar yağışı bekleniyor, İzmir'de Cumartesi günü şiddetli yağmur ve lodos etkili olacak. İzmir'de il genelinde sel tehlikesi bulunuyor.

"KOMŞUDAKİ YOĞUN KAR YAĞIŞI TÜRKİYE'YE GELECEK"

"Bu hafta sonu hava koşulları geçen hafta olduğu gibi çok kötü" diyen NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, İstanbul dahil olmak üzere yurdun birçok yerine uyarıda bulundu.

Çalışkan, "Hafta sonu Bulgaristan'da çok yoğun bir kar yağışı olacak ve bu yağış Türkiye'ye gelecek." ifadeleriye pazar günü beklenen fırtınaya karşı uyarıda bulundu.

İSTANBUL'A KAR GELİYOR

"İstanbul'da cumartesi gece saatlerinden itibaren karayel güçlenerek fırtınaya dönüşecek. Fırtınanın hızı 100 kilometreye çıkabilir" diyen Çalışkan, "Cumartesi gecesi çok şiddetli yağışla beraber İstanbul ve Trakya bölgesinde sel tehlikesi bulunuyor" bilgisini verdi.

Çalışkan, "Pazar sabah saatlerinden itibaren bu yağmurun ardından karayele dönen rüzgarla kar yağış başlayacak. Şu anki tahminlerde kar yağışının gün boyu süreceği görülüyor. Şehrin yüksek kesimlerine lapa lapa kar yağabilir." dedi.

AKOM'DAN UYARI

İstanbullular için bir uyarı da AKOM'dan geldi. İBB AKOM verilerine göre İstanbul’da hafta sonu soğuk ve yağışlı hava etkisini gösterecek. AKOM'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Rüzgârın Cumartesi günü fırtına (40-60km/s), Pazar günü ilk saatlerden (0:00) itibaren ise kısa süreli hamlelerle tam fırtına (80-100km/s) şiddetinde eseceği belirtiliyor. Sonrasında 8-10°C’lik ani sıcaklık düşmesi ile birlikte kuvvetli sağanak yağmur geçişleri yaşanması bekleniyor.

Yağışların şehrin yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülebileceği tahmin ediliyor.

İBB Ekipleri, kuvvetli yağış ve fırtına nedeni ile yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazırda bekletilirken, İstanbullulara da yaşanabilecek aksaklıklara karşı tedbirli olmaları gerektiği hatırlatıldı."

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN FIRTINA UYARISI

İstanbul Valiliği, kentte yarın sabah saatlerinden itibaren etkili olacak rüzgarın yer yer fırtına şeklinde esmesinin beklendiğini bildirdi.

Valiliğin X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Meteorolojiden alınan bilgiye göre, rüzgarın, İstanbul'da yarın sabah saatlerinden itibaren başlamak üzere, güney yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (40-70 kilometre/saat) şeklinde eseceğinin tahmin edildiği aktarıldı.

PAZAR GÜNÜ FIRTINANIN ETKİSİ ARTACAK

Valiliğin paylaşımında Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nin açıklamasına da yer verildi.

Merkezin açıklamasında da yarın bölge genelinde yer yer fırtına şeklinde esmesi beklenen rüzgarın, pazar günü sabah ilk saatlerden itibaren etkisini artıracağı, batı ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli fırtına (70-90 kilometre/saat) ve yer yer tam fırtına (100 kilometre/saat ve üzeri) şeklinde esmesinin tahmin edildiği kaydedildi.

Açıklamada, muhtemel çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarısında bulunuldu.

ANKARA VALİLİĞİ UYARI YAPTI

Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada, yarın sabah saatlerinden itibaren il genelinde kuvvetli ve yer yer etkili olacak fırtınanın, pazar günü etkisini artırarak kuvvetli fırtına ve yer yer tam fırtına şeklinde eseceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Kuvvetli rüzgar ve fırtınanın pazar günü akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor.

İl genelinde görülecek sağanağın da yarın sabah saatlerinden itibaren aralıklarla pazar akşam saatlerine kadar yer yer kuvvetli olacağı kaydedildi.

Etiketler :