Depremzedeler ve üniversite öğrencileri nasıl oy kullanacak?

Depremzedeler ve üniversite öğrencileri nasıl oy kullanacak?
CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, deprem bölgelerinde yaşayan seçmenin nasıl oy kullanacaklarına dair Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Erkek, öğrencilerin oy kullanabilmesi için 14 Şubat'a kadar adres kaydı yaptırması iddiasının doğru olmadığını vurguladı

Ülkeyi sarsan Kahramanmaraş depreminin üzerinden 11 gün geçti. 7 Mayıs'a kadar 11 ilde olağanüstü hal (OHAL) ilan edilirken 'seçimler 14 Mayıs'ta olacak mı' 'depremzede ve öğrenciler nasıl oy kullanacak' soruları son zamanlarda sorulmaya başlandı.

Dün (15 Şubat) seçime dair açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Seçimler zamanında olacak. TBMM'de de YSK'da da seçim erteleme diye bir şey yoktur. YSK böyle bir talebi dile getirirse demokrasiye darbe talebi olur" açıklamasında bulundu.

Bugün ise CHP'li Muharrem Erkek, deprem bölgelerinde yaşayan seçmenin nasıl oy kullanacağına dair çok sayıda sorular geldiğini söyledi. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Erkek, hem öğrencilerin hem de depremzedelerin nasıl oy kullanacağını adım adım anlattı.

Erkek'in paylaşımları şöyle:

>> Öğrencilerimizin oy kullanabilmesi için 14 Şubat’a kadar adres kaydı yaptırması gerektiğine ilişkin bir söylenti dolaşıyordu, DOĞRU DEĞİLDİR.

>> Seçim takvimi başlayıp da seçmen kütükleri askıya çıkana dek her an MERNİS'e kayıtlı adresler değiştirilebilir.

>> Seçim Kanununda geçen yıl yapılan değişiklikle YEREL SEÇİMİN başlangıcından 3 ay önceki seçmen kayıtlarının esas alınacağı hükme bağlandı. Bu kural MİLLETVEKİLİ ve CUMHURBAŞKANI seçimlerinde uygulanmaz!

>> Vatandaşlarımız YSK tarafından seçim takviminin yayınlandığı güne ve sonrasında seçmen listelerinin askıda kalıp ilan edileceği süre sonuna kadar oy kullanacakları yer adreslerini güncelleyebilirler.

>> Adres güncellemeleri, nüfus müdürlüklerine bizzat başvuru veya e-devlet üzerinden yapılabilir. Askı süresinde bu işlemin dışında ayrıca ilçe seçim kurullarına başvuru gerekecektir. Bu başvurulara göre seçmen listeleri şekillenecektir.

>> Yurtta kalan öğrenciler seçmen kütüklerinin askıda olacağı 2 haftada, yurtlarından alacakları belge ve okullarından alacakları öğrenci belgesiyle;
- Önce nüfus müdürlüğüne,
- Oradan alacağı belgeyle ilçe seçim kurula başvurarak yurtlarının olduğu ilde oy kullanabilirler.

>> Yurtlar kapalı olduğuna göre öğrenciler için de adres kayıt sistemindeki bir adresi ikamet adresi olarak göstermek gerekecek.

>> Yeni düzenleme ile adresi kapandığı için adres kayıt sisteminde görünmeyenler, en son geçerli adreslerinde seçmen listelerine eklenecekler.

>> YSK henüz, depremzedelerin oy kullanmasında nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin karar almadı. Bu konuyu da yakından takip ediyor, seçmenlerin oy kullanmasının güvence altına alınması için önerilerimizi oluşturuyoruz.

>> Kendi sandığından başka sandıkta görev yapan sandık kurulu başkan, üyeleri ve diğer görevlilerin kendi sandıklarında isimlerinin karşısına "oy kullanamaz" şerhi düşülür, görevli olduğu sandık seçmen listesine ismi eklenir. Böylece bunların mükerrer oy kullanmaları önlenir.

>> Ayrıca kısıtlı, hükümlü, kamu hizmetinden yasaklı, silah altında bulunan erler, onbaşılar, kıta çavuşları ve askeri öğrencilerin isimlerinin bulunduğu sandık seçmen listelerine de "oy kullanamaz" şerhleri düşülür.

>> Hem seçim öncesi hem seçim esnası hem de seçim sonrasında her bir oya sahip çıkacağız. Kimse merak etmesin!

Etiketler :