Depremleri aşırı sıcaklar mı tetikliyor?

Depremleri aşırı sıcaklar mı tetikliyor?
Aşırı sıcaklar deprem riskini artırır mı? Deprem uzmanı açıkladı

Türkiye, son zamanlarda yaşanan sıcak hava dalgaları ve Marmara Denizi çevresindeki depremler nedeniyle endişeli. Özellikle aşırı sıcakların depremlerle ilişkisi olup olmadığı merak konusu oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu konuda açıklamalarda bulundu.

Ezine ilçesinde meydana gelen ve İstanbul'da da hissedilen 4,7 büyüklüğündeki deprem, kısa süreli panik yarattı. Türkiye'de artan sıcak hava dalgasının depremleri tetikleyebileceği iddiaları gündeme geldi. Prof. Dr. Tüysüz, Habertürk'e yaptığı açıklamada, sıcak hava dalgaları ile depremler arasında doğrudan bir ilişki olmadığını belirtti.

Tüysüz, Türkiye'de 485 bilinen fay hattı olduğunu ve bu fay hatlarından birinin deprem üretmesi durumunda deprem etkinliğinin devam edeceğini vurguladı. "Özellikle 4-5 büyüklüğündeki depremler her an meydana gelebilir. Bunlara başka anlamlar yüklemek anlamsız olur" dedi.

Meteorolojik olaylar ile depremler arasında doğrudan bir bağlantı olmadığını ifade eden Tüysüz, "Şubat ayında bile kar yağarken depremler olabiliyor. Sıcaklık veya soğukluk gibi meteorolojik olaylarla deprem arasında hiçbir ilişki bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.

Tüysüz, 2023 Şubat'ındaki depremden sonra Doğu Anadolu'daki deprem etkinliklerine de dikkat çekerek, Ege bölgesinin dünya genelinde en sık deprem yaşanan bölgelerden biri olduğunu belirtti. Marmara ve Bingöl gibi bölgelerde de büyük depremlerin her an olabileceği riskinin mevcut olduğunu ve ne toplumun ne de yönetimlerin yeterince hazırlıklı olduğunu söyledi.