Depremi özetleyen görüntü: Toplu mezarlar

Kentte depremin beşinci gününde, yalnızca ölen saatlerine kadar binden fazla kişi defnedildi.

Kahramanmaraş merkezli iki depremin 10 kentte yarattığı yıkımın etkisi her geçen gün ağırlaşıyor. Yaşamını yitirenlerin sayısı 19 bine yaklaştı.

Adıyaman'da hayatını kaybeden binlerce kişi, mezarlıkta açılan toplu mezar alanlarına defnediliyor. Kimisi tüm ailesini kaybettiği için tek başına yasını tutuyor kimisi de yakınlarında teselli arıyor.

kepce.jpg

Adıyaman'da depremin beşinci gününde yıkımın ve kayıpların ne denli büyük olduğu, kent mezarlığındaki tabloyla biraz daha netleşti. Gazeteduvar'ın haberine göre kentte enkaz çalışmaları büyük oranda tamamlanmamışken ve enkaz altında binlerce insan olduğu tahmin edilirken beşinci günde sadece öğlen saatlerine kadar Adıyaman Yeni Mezarlığı’na binden fazla kişi defnedildi.

kepce5.jpg

Getirilen her cenazenin önce isim, yaş ve adres bilgileri görevlilerce alınıyor ve ardından doktor tarafından ölüm belgesi yazılıyor. Cami avlusunda toplanan ceset torbalarındaki cenazeler, getirilen kamyonet üzerine alındıktan sonra cenaze namazı kılınıyor ve ardından defin işlemi başlıyor.

kepce6.jpg

Hayatını kaybeden binlerce insan olması sebebiyle, cenazelerin yıkanarak defnedilmesi mümkün olmuyor. Cenazeler, üzerlerindeki kıyafetlerle, din görevlisinin taşla teyemmüm abdesti aldırmasının ardından defnediliyor. Defin işlemleri yeni açılan ve şimdiden binlerce insanın defnedildiği mezar alanlarında gerçekleşiyor.

kepce7.jpg

Adıyaman’daki mezarlıklarda toplu mezarlar, iş makineleriyle kazılıyor. Toplu şekilde toprağa konulan cenazelerin üzeri, yakınlarını kaybedenlerin ağıtları arasında iş makineleriyle örtülüyor.

Her mezarın üzerine numara ya da yakınlarının ayırt edilmesi için işaretler koyuluyor. Bir yandan da mezarlığın bittiği yerde, iş makineleriyle yeni mezar yerleri açılmaya devam ediyor.

kepce9.jpg

Yirminin üzerinde yakınını ve arkadaşını depremde kaybeden bir genç, mezarlıktaki tabloyu şu sözlerle anlattı: “Mezarlıklarda ailemizi arıyoruz, arkadaşlarımızı arıyoruz hiçbirinin ismi yok, bulamıyoruz. Hepsini üst üste, abdest olmadan elbiseleriyle gömmüşler. Arıyoruz ama kimseyi bulamıyoruz. İnşallah kayıt varsa sonradan bulacağız ama kayıt da yok.”

Adıyaman Mezarlığı’nda günlerdir enkaz başında bekleyen insanlar, akrabalarıyla defin sırasında karşılaşıyor. Yakınlarının da kayıp verdiğini öğrenenler, birbirlerini teselli ederek yaslarını yaşıyor.
Depremde üç kızı ve eşini kaybeden bir baba ise bütün ailesini depremde kaybettiği için numaralandırılmış mezarların başında tek başına yasını tutuyor.