Deniz kumuyla yapılmış: Ölüme davetiye!

İstanbul Büyükçekmece’de kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binanın deniz kumuyla yapıldığı ortaya çıktı. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, yıkılan binanın taşıyıcı kolonlarından aldığı beton örneklerini göstererek, “Deniz kabuklarını görüyorsunuz. Bunlar, binanın ana taşıyıcısından şimdi aldığımız betonlar. Bu bina ayakta kalamaz. Bu binanın içerisindeki insanlar ölür” dedi.

Büyükçekmece’de, beklenen Marmara depremine karşı kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Atatürk Mahallesi’nde, riskli olduğu tespit edilen ve 24 bağımsız bölümden oluşan 3 blok, kentsel dönüşüm projesi kapsamında belediye ekiplerince bugün yıkıldı. Yıkılan bloklardan alınan beton numuneleri incelendiğinde, binaların deniz kumuyla yapıldığı anlaşıldı.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, yıkılan binanın taşıyıcı kolonlarından aldığı beton örneklerini göstererek, "Bu bina ayakta kalmaz. Bu binanın içerisindeki insanlar ölür" diyerek şöyle konuştu:
“Deniz kabuklarını görüyorsunuz. Zaten betona baktığınız zaman içindeki çimento oranı da gözüküyor. Bunlar, binanın ana taşıyıcısından şimdi aldığımız betonlar. Denizin dibinde ne varsa hepsi içerisinde var. Yıktığımız binaların tamamı böyle. Çünkü yıktığımız binaların tamamı, 95’lerden önce yapılmış binalar. O tarihe kadar yapılmış binaların tamamı, denizden alınan kumlarla yapılmıştı.
Denizden mi almış, topraktan mı almış? Sadece o değil. Yine o tarihlerde binaların temel inşaatları sırasında, izolasyon denilen şey icat edilmediği için, vardı ama kullanmamış vatandaş. Dolayısıyla izolasyon ve drenajlar yapılmadığı için alttan almış olduğu rutubet binanın tepesine kadar, kolonlardan ve kirişlerden yukarı doğru sızarak, içinde bulunan demiri de pamuk helvası haline getirmiş, demiri de yok etmiş."

Kaynak:ANKA

Etiketler :