DEM Partili vekillerden açıklama: 2015’te Cizre’de insanlık suçu işlendi

DEM Partili vekillerden açıklama: 2015’te Cizre’de insanlık suçu işlendi
DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Ayşegül Doğan, Newroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez, 2015’te Cizre’deki sokağa çıkma yasağında yaşanan hak ihlallerine dair ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Bu katliamın failleri açığa çıkartılmadan ve yüzleşme sağlanmadan mağdurların acıları dinmeyecek" denildi.

Şırnak Milletvekilleri Ayşegül Doğan, Newroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez, 4 Eylül - 12 Eylül 2015 tarihlerinde Cizre'de ilan edilen sokağa çıkma yasağında yaşanan hak ihlallerine ilişkin ortak bir basın açıklaması düzenledi. Milletvekilleri, bu süreçte yaşanan yıkım ve hak ihlallerine dikkat çekerek, faillerin yargılanmadan ve yüzleşme sağlanmadan mağdurların acılarının dinmeyeceğini vurguladılar.

Açıklamada, Şırnak Valiliği tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasağının hukuku askıya aldığını belirten milletvekilleri, ilçe merkezine giriş çıkışların engellendiğini, elektrik, su ve internet gibi temel ihtiyaçlara erişimin kısıtlandığını ifade ettiler.

'CEMİLE CAĞIRĞA'NIN CENAZESİ GÜNLERCE BEKLETİLDİ'

Sekiz gün süren yasağın ardından evler ve işyerlerinin tahrip edildiğini, yedisi çocuk olmak üzere toplam 22 kişinin Kürt keskin nişancı kurşunlarıyla ve zırhlı araçlardan açılan ateşle katledildiğini, birçok kişinin ise yaralandığını söylediler. Sağlık personellerinin yaralılara müdahalesinin ve itfaiye ekiplerinin yangınlara ulaşmasının "güvenlik güçlerince" engellendiğini ifade eden milletvekilleri, on yaşındaki Cemile Çağırga'nın ölü bedeninin defnedilmesine izin verilmediği için günlerce buzdolabında saklandığını belirttiler.

Siyasi iktidarın desteğiyle sivil ve askeri bürokrasinin açık kanıtlara ve tanık ifadelerine rağmen ciddi bir soruşturmadan geçirilmediğini, Cizre'deki yıkım ve ölümlerin üstünün örtüldüğünü vurguladılar. Şırnak ve çevresinin yıllardır kesintisiz bir şekilde baskının, şiddetin ve katliamın uygulandığı bir bölge haline geldiğini söylediler.

Milletvekilleri, sokağa çıkma yasağının bir insanlık suçu olduğunu ve zaman aşımına uğramasına müsaade etmeyeceklerini belirterek, bu katliamın faillerinin açığa çıkarılması ve yargılanmadan toplumsal barışın temellerinin atılamayacağını ifade ettiler. Yaşamını yitirenleri saygıyla anarak halkımıza başsağlığı dilediler.

“Barıştan ve hakikat mücadelesinden ödün vermeyeceğimizi belirtmek istiyoruz” diyerek açıklamalarını sonlandırdılar.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi

Etiketler :