Define Avcıları Osmanlı Mezarlıklarından Çıktı

Define Avcıları Osmanlı Mezarlıklarından Çıktı
Define avcıları Eyüpsultan'da bulunan Osmanlı Mezarlığını hedef aldı. Bir gece yarısı kazma ve kürekleriyle mezarlığı tahrip eden 4 kişi polisler tarafından suçüstü yakalandı. Şüphelilerden biri, "Parmak ucunda mezarlığa bakıyorduk sadece" derken bir diğer şüpheli ise mezarlığı merak ettiklerini ileri sürdü. Sanıkların 4 yıla kadar hapsi isteniyor.

6 Eylül 2022 günü Eyüpsultan Polis Merkez Amirliği'ne bir ihbar yapıldı. İhbarda Vezir Mihriban Türbesinin karşısında bulunan Osmanlı döneminden kalma tarihi bir mezarlığın kazıldığı bilgisi verildi. Bunun üzerine nöbetçi savcı ile görüşen polisler aldıkları emir doğrultusunda tahkikata başladı. Sivil olarak o bölgede dolanan polis memurları ihbardan tam 3 gün sonra kazının yapıldığı noktaya 4 erkeğin geldiğini fark etti. Sessizce gözlemlemeye başlayan polisler definecilerin kazıya başlaması üzerine suç üstü yaptı. Deniz Bozdağ, İlker Yıldırım, Zeki Caner Tümerdem ve Hüseyin Doğan isimli 4 kişi gözaltına alındı. Bu şahısların yanlarında bulunan kazma, kürek, halat, eldiven, çanta gibi suç aletlerine ise el konuldu. Çevrede gözcü olabileceğini düşünen polisler bir araç içerisindeki şüpheli hareketleriyle dikkat çeken Hakan Gülbay'ı da sorguladı. Gülbay'ın da kazı için gelen ekibi beklediği tespit edildi.

"MEZARLIĞI MERAK ETTİK"

Şüphelilerden Zeki Caner Tümerdem ilk ifadesinde suçlamaları reddetti. YouTube'da bir video izlediklerini aktaran Tümerdem, "Bu videoda Eyüpsultan'daki mezarlıkların tahrip edildiğini gördük. Daha sonra biz bu mezarlığı merak ettiğimiz için Maltepe'den kalkıp Eyüpsultan'a geldik. Bir anda polisler üstümüze çullandı" dedi.

"PARMAK UCUNDA MEZARLIĞA BAKIYORDUK"

Şüpheli İlker Yıldırım'da suçlamaları reddetti. Yıldırım, "Olay tamamıyla bir yanlış anlaşılmadan ibarettir. Biz kesinlikle mezarlığa girmedik. Sadece yoldan geçiyorduk. Merak edip parmaklarımızın üzerinden mezarlığa bakmaya çalıştık. Bu nedenle bizden şüphelenildi" ifadelerini kullandı.

"BAŞKA DOSYALARI DA VARMIŞ"

Şüphelilerin tüm inkar çabalarına rağmen soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 5 isim hakkında iddianame düzenledi. 5 Sanığın, "İbadethanelere ve Mezarlıklara Zarar Verme" suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapisleri istendi. İddianame İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Sanıklar hakkında aynı konu nedeniyle açılan başka bir dava olduğunun öğrenilmesi üzerine iki dosyanın birleştirilmesine karar verildi.

Kaynak:halktv.com.tr