Danıştay'ın Öğrenci Andı kararı AYM'ye taşınıyor

Danıştay'ın Öğrenci Andı kararı AYM'ye taşınıyor
Danıştay'ın 'Öğrenci Andı' kararını, Birlik ve İlerleme Düşünce Derneği Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını duyurdu.

Birlik ve İlerleme Düşünce Derneği'nin Danıştay'ın Öğrenci Andı kararına yönelik yaptığı açıklama şöyle: 

"Danıştay 8. Dairesi'nde hem hukukçu kimliği ile hem de milli hassasiyetle karar veren hukukçuların ortaya koyduğu Türk Çocukları lehine verilen adil karara karşı koymak için milli andımızı tamamen ortadan kaldırmak isteyen ve kararı temyiz ederek bozduran Milli Eğitim Bakanlığı ve yöneticileri vardır.

Milli Andımızın her sabah okullarımızda çocuklarımızın taze dimağlarına milli ruh vermesini engelleyen yönetmeliği değiştirerek iptal eden ve lehe kararı uygulamayan ve akabinde de temyiz ederek bozulmasını sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay İDDK'da karar metnine 'Türk Milleti Adına' diyerek karar yazmasına rağmen gayrı milli mecraların değirmenine su taşıyanlardır." 

Ne olmuştu? 

2013'te Türk Eğitim-Sen, Öğrenci Andı'nın kaldırılmasıyla ilgili düzenlemenin iptali için Danıştay'a dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi de 2018'de Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü oy çokluğuyla iptal etmişti.

Öte yandan Danıştay’ın 'And okutulsun' kararı, uygulanmadığı gerekçe gösterilerek, sendikalar tarafından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. 

Bunun üzerine MEB de, Danıştay 8. Dairesi'nin Öğrenci Andı kararını, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda temyiz etmiş ve yürütmeyi durdurma istemişti.

Son olarak Danıştay, Türk Eğitim-Sen'in okullarda 'Öğrenci Andı'nın geri getirilmesi yönündeki başvurusunu karara bağlamıştı. 4'e karşı 11 oyla verilen kararda 'Öğrenci Andı'nın okullarda okutulmayacağı belirtilmişti.