Daha önce iptal etmişti: AYM bu kez ne yapacak?

Daha önce iptal etmişti: AYM bu kez ne yapacak?
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü yazısında CHP'nin Genel Kurul'dan geçmesi halinde Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıkladığı 'çoklu baro' yasası için AYM'nin daha önce benzer yasaları iptal ettiğini hatırlattı.

Sarıkaya'nın yazısı şöyle:

Temsilde eşitsizlik

Asıl mesele de çıktıktan sonraki durumu…

CHP, TBMM’nin ikinci partisi olarak hakkını kullanıp Anayasa Mahkemesi’ne iptali için başvurmakta kararlı.
CHP’nin iptal edileceğine ilişkin umudu dün Grup Başkanvekili Özgür Özel ile sohbetimizde de belirttiği gibi Anayasa Mahkemesi’nin geçmişte benzer konularda aldığı 3 kararına dayanıyor…

Düzenleme ile 46 avukat bulunan Ardahan Barosu ile 4 bin 600 avukat bulunan Antalya Barosu, Birlik Genel Kurulu’nda eşit sayıda temsil edilecek; her ikisi de 4’er delege gönderecek.
Yine, 178 avukatı bulunan Rize 4 delege ile temsil edilirken, 9 bin 600 avukatı olan İzmir Barosu’nun, sadece bir fazla, 5 delege ile temsil edilmesi öngörülüyor.

Ardahan’da 10 avukatı bir delege temsil ederken, Antalya’da 1150 avukata bir delege düşecek.
Dolayısıyla avukat sayısının %54’ünü oluşturan İstanbul, Ankara, İzmir, Genel Kurul’da %7 ile temsil edilirken, geri kalan %46’ya %93 ile temsil hakkı tanınacak.

Demokrasinin kuralı 

Geçmişte de AK Parti’nin getirdiği neredeyse bire bir benzer üç kanuni düzenlemesine tanıklık edilmiş; AYM üçünü de iptal ile sonuçlandırmış.

Bunlardan biri Türk Tabipler, diğeri Veteriner Hekimler, bir ötekisi de Diş Hekimleri birlikleri ile ilgili…
Örneğin Diş Hekimleri Birliği Kanunu’nda yapılan düzenleme ile İstanbul’dan Genel Kurul’a katılacak delege sayısı 10 ile sınırlı tutulmuş.

AYM Mart 2012’de oy çokluğuyla iptal etmiş.

Onun bir öncesinde 2009’da Veteriner Hekimler Birliği Kanunu’nda yapılan düzenleme ile Ankara’dan gelecek üst kurul delege sayısı 6 ile sınırlandırılmış; AYM bunu da iptal etmiş.

Daha öncesinde benzer durum Türk Tabipler Birliği Kanunu’nda Haziran 2002’de yaşanmış…

Toplam 1400 üyesi olan İstanbul’un 7 üst kurul delegesi ile sınırlandırılmasına ilişkin TTB Kanunu düzenlemesinin iptalini gerçekleştirmiş.

Görüldüğü gibi AK Parti 2002’den bu yana kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin büyük kentlerdeki üst kurul delegelerini sınırlandırmanın yolunu aramış.

Hepsi de istisnasız aynı gerekçeyle iptal olmuş:
“Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan adil bir temsil ilkesine dayalı serbest, eşit ve genel-oy esasına aykırılığı…”

AYM'nin yükü artıyor

Bu kez nasıl olur bilinmez, ama AYM’nin emsal kararları orada duruyor…

Aslında önünde bekleyen bir nevi af niteliğindeki infaz kanunu düzenlemesine ilişkin geçmiş emsal kararlar da eklendiğinde AYM’nin yükü daha da artıyor…