Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı: Doğalgaz Kombilerinin Tamamı Sökülecek! O Tarihte Yeni Sisteme Geçiliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı: Doğalgaz Kombilerinin Tamamı Sökülecek! O Tarihte Yeni Sisteme Geçiliyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda emekli ikramiyeleri ve bayram izinlerine ilişkin detayları paylaştı. Erdoğan'ın açıklamalarından en dikkat çeken bölüm, İkinci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'na ilişkin ayrıntılar oldu. Bu kapsamda milyonlarca evin doğalgaz kombilerinin söküleceği öğrenildi.

Beştepe'de yapılan kabine toplantısı sonrası mikrofonun başına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin bayram ikramiyelerinin 10-14 Haziran tarihlerinde ödeneceğini belirterek, Kurban Bayramı için kamu çalışanlarının 9 günlük tatil yapacağını belirtti.

Açıklamalarda öne çıkan bir diğer kısım ise, Erdoğan'ın İkinci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı hakkındaki sözleri oldu.

Konuya ilişkin, "2024-2030 yılları arasında uygulanacak İkinci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'nı devreye aldık. Eylem planı ile 2030 yılına kadar enerji tüketimimizi yüzde 16 azaltacağız.

kombi3.jpgAyrıca 100 milyon ton emisyon azaltımına katkıda bulunacak, kamu ve özel sektör birlikte 2030 yılına kadar 20 milyar dolarlık enerji verimliliği yatırımı gerçekleştireceğiz. Körfez bölgesi başta olmak üzere birçok ülkeye enerji ve madencilik işbirliğimizi imzaladığımız yeni anlaşmalar ile güçlendirdik." ifadelerini kullanan Erdoğan'ın bahsettiği emisyon azaltımı projesi kapsamında hayata geçirilecek yeni projenin de detayları kesinlik kazanmış oldu.

2030 YILINA KADAR TÜM KOMBİLER SÖKÜLMEK ZORUNDA

Türkiye'de kömür ve elektrikli ısıtıcı sayısının gün geçtikçe azalarak, yerini coğrafi bölge fark etmeksizin her yerde doğalgaza bırakması, yetkilileri yeni uygulamaları devreye almak durumunda bıraktı.

Tıpkı otomobillerde olduğu gibi, kombiler için de güvenlik muayenesini zorunlu haline getiren bu uygulama, ayrıca çevre kirliliğine engel olmayı amaçlayarak "Sıfır emisyon" hedefiyle hazırlandı. Yeni dönemde ısınmanın kolay yolu olarak bilinen doğalgaz için kombi kullanımı yasaklanacak. Her evde kullanılan kombi için atılan bu adımın uygulanmaya başlayacağı tarih belli oldu.

kombi2.jpgESKİ KOMBİLERİNİ KULLANANLARA 10 BİN TL PARA CEZASI VERİLECEK

Bu karar ile birlikte 2030 yılı itibariye, yeni inşa edilen evlerinde dahil olduğu tüm yeni binalar, ‘Sıfır Emisyon Binaları’ standartlarına uymak zorunda olacak. Doğalgaz kombisinin kullanımını sona erdirilmesine yönelik alınan bu karar kapsamında 2040 yılına kadar fosil yakıtla ısınmayı kademeli olarak durdurma planı yapılıyor.

Belirtilen süre içerisinde kombisini değiştirmeden kullanmaya devam edenler için ise 10 bin liralık para cezası uygulanacak.

ANLAŞMA İMZALANDI

Avrupa Parlamentosu üyeleri arasında aylar süren çevre dostu bir adım atılması yönündeki tartışmalar sonucunda, ulusal hükümetler ve Avrupa Komisyonu, yeni Binalarda Enerji Performansı Direktifi (EPBD) anlaşmasını imzaladı.