Cumhur ittifakı'nın üç algısı da tabanda geri tepti

Cumhur ittifakı'nın üç algısı da tabanda geri tepti
Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, Cumhur İttifakı'nın yarattığı 3 algının da tabanda geri teptiğini yazdı.

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, Cumhur İttifakı tabanında uyuşmazlık olduğunu ve Millet İttifakı'nı terör örgütleri ile eşitleme algısının geri teptiğini dile getirdi. Balbay'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Isparta, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in adıyla öne çıkan, bu nedenle “Merkez sağın durumu nedir” diye sorulunca ilk bakılan illerden biri.

24 Haziran’da Isparta’da Cumhur İttifakı içinde AKP yüzde 47, MHP yüzde 13 oy aldı. Millet İttifakı içinde de İyi Parti yüzde 18, CHP 16 oy aldı. Sıralama AKP, İyi Parti, CHP, MHP şeklinde oldu. AKP 3, İyi Parti 1 milletvekili çıkardı.

Sıra yerel seçimlere gelince AKP ile MHP arasında hesaplama yapıldı; halen belediye başkanı MHP’li, ama AKP, 3 vekil çıkardığı yerde yerel yönetimi MHP’ye bırakmak istemedi. Sonuçta AKP ve MHP ayrı aday çıkardı. Öyle anlaşılıyor ki, Isparta’da beka sorunu yok! O yüzden kıyasıya yarış mubah...

Dikkat çeken bir başka nokta da AKP ile MHP tabanı arasında Erdoğan - Bahçeli uyumuna benzer bir uyumun olmaması. Erdoğan’ın, “Tam konsolidasyon sağlanmadı” demesi, Bahçeli’nin, arada bir sıkıyönetim bildirisi gibi ittifak uyum genelgesi yayımlaması boşuna değil.

İki partinin tabanı kimi yerlerde geçişken olabilir ama, tepedeki planlamaya dayalı bir bağın tabanda olmadığı görülüyor.

Üç temel durumun altını çizelim:

1- Cumhur İttifakı tabanda yama tutmuyor.

2- Beka söylemi tutmadı.

3- Millet İttifakı’nı terör örgütleriyle eşitleme algısı geri tepti.

Seçmenin duruşuna, susuşuna bakılırsa, “Her ekonomik kriz siyasal sonuç doğurur” tezi gündemde...

İktidar, seçmenin bütün bu algıların dışında başka bir kaygı ile oy vermesini sağlamanın arayışında... Son birkaç gündür değiştirilmeye çalışılan gündem bunun eseri.."

Etiketler :