Cumhur İttifakı’nda kriz: 'AKP, MHP’li aday için az çalışıyor'

Cumhur İttifakı’nda kriz: 'AKP, MHP’li aday için az çalışıyor'
Mevcut belediyeleri CHP’nin elinde bulunan Kartal ve Maltepe’de 31 Mart için yarış devam ediyor. Maltepe’de AKP’nin MHP adayı için çok az çalışma yürüttüğü belirtiliyor.

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine göre; İstanbul’un iki kıyı kenti olan Kartal ve Maltepe’de seçim yarışı devam ediyor. Kartal’da başa baş gideceği belirtilen seçimin Maltepe ayağında Cumhur İttifakı’nda sıkıntı olduğu konuşuluyor.

Kartal’da yapılan 2014 yerel seçim sonuçlarına göre CHP yüzde 44.9 ile belediyeyi kazanırken, AKP yüzde 42.9 ile ikinci parti oldu.  MHP yüzde 6, HDP yüzde 2.9 aldı. 2017’de yapılan 16 Nisan referandumunda Kartal’da yüzde 56.5 “hayır”, yüzde 43.5 “evet” çıktı.

Geçtiğimiz yıl yapılan 24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı toplamda yüzde 45.97 ile ilk sırada çıkarken, Millet İttifakı yüzde 42.55’te kaldı. AKP yüzde 37.57, CHP yüzde 32.05, HDP yüzde 11.01, İYİ Parti 8.69 ve MHP yüzde 7.68 oy aldı.

Kartal’da 461 bin 155 kişi yaşıyor. 24 Haziran seçimlerine göre ilçede 344 bin 826 seçmen kayıtlı. 20 mahallenin bulunduğu ilçede ağırlıklı olarak Erzincanlılar ikamet ediyor.

ÖZ, KONGRE İÇİN İMZA VERİNCE ÜSTÜ ÇİZİLMİŞTİ

2009 seçimine kadar AKP’nin üstün olduğu ilçede bu tablo yerel seçimlerle birlikte değişti. İki dönem belediye başkanlığı yapan CHP’li Altınok Öz, girdiği iki seçimi de kazandı. 31 Mart seçimleri öncesi aday belirleme sürecinde tekrar aday adayı olduğunu belirten Öz’e Parti Meclisi’nden vize çıkmadı. Öz’ün aday gösterilmemesinde 24 Haziran seçimlerinden sonra parti içinde ortaya çıkan kongre talebi için imza vermesi etkili olmuştu.

AKP’NİN SEÇİM ÇADIRI DURGUN

Önümüzdeki hafta sonu 31 Mart Pazar günü sandık başına gidecek olan ilçede CHP, genç bir isim olan Gökhan Yüksel’i aday gösterirken, AKP Ebubekir Taşyürek ismini aday gösterdi. İki partinin dışında Saadet Partisi’nin adayı da var. Seçimin nabzını tutmak için meydanda bulunan CHP ve AKP çadırlarını izledik. Genel olarak sakin olan meydanda CHP çadırı önünde yaşlıların oluşturduğu grup türküler eşliğinde halay çekerken, AKP standı daha sakin ve durgun. Kartal’da gözlemleyebildiğimiz kadarıyla seçime ilgi düşük.

EMEKLİ: KONUŞURSAM BENİ ‘FETÖ’DEN İÇERİYE ATARLAR

Meydanda konuşmak için yanına yanaştığımız emekli bir işçi, talebimizi “Aman bir şey söylersem beni FETÖ’den içeri atarlar” diye önce reddediyor, işçiyi ismini vermeyeceğiz diyerek ikna ediyoruz. Emeklinin tek derdi geçim sıkıntısı. “Emekliyim, aldığım para bin 400 lira. İki çocuğum var, ev kira, söyleyin bana nasıl geçineceğim?” diye veryansın ediyor.

5c9493db95cb5.jpg

‘SEÇİM BİTECEK, BAKALIM KİM KAPIMIZI ÇALACAK’

“Ekonomik kriz belimizi büktü” diyen emekli işçi, uzun süredir iş aradığını ancak kimsenin kendisine iş vermediğini belirtiyor ve ekliyor: “Seçim bitecek bakalım kim kapımızı bir daha çalacak.”

Cebindeki 10 TL’yi göstererek soruyor: “Ben ne yapacağım bununla.” Ardından  “Tanzim satışları göz boyaması bana iş bulsunlar, işsizlere iş bulsunlar” diyor. 

Seçim sonuçları için “CHP burada kazanır” ifadelerini kullanıyor. 

KRİZ SEÇİMİN SONUCUNU ETKİLEMEYECEK

Bir genç de iki aydır işsiz olduğunu belirtse de, ekonomik krizin sandığa tepki amacıyla yansıyacağını düşünmediğini dile getiriyor. Ona göre kriz AKP seçmeninin oy rengini değiştirmeyecek.

CHP Kartal’da kazanabilir diyor ancak bir yandan da “belli de olmaz” diye ekliyor. Ona göre AKP İstanbul’da yeniden kazanabilir.

KARTAL GELİŞMEDİ, BELEDİYENİN EKSİKLİKLERİ VAR AMA…

“İlçede en büyük sorun trafik ve park etme sorunu” diyor. Kartal’ın çok gelişmediğini bunda belediyenin eksikliklerinin olduğunu belirten genç, bir noktaya da ayrıca vurgu yapıyor: “Devleti Erdoğan yönetiyor. İstediğini yaptırıyor. Belediyenin aslında bir günahı yok. O yüzden CHP iktidarı kazanmadığı sürece bazı şeyler hiç değişmez.”

SEÇİM BAŞA BAŞ GEÇER  

Konuştuğumuz başka bir yurttaş da yarışın başa baş geçeceğini, CHP’nin kazansa bile bir veya iki puan farkla kazanacağını düşünüyor. Ona göre ‘mevcut belediye başkanı Altınok Öz tekrar aday gösterilseydi CHP daha rahat seçimi kazanırdı ancak mevcut aday Yüksel biraz zorlanabilir’. Kurfalı Mahallesi’nden AKP’ye çok oy çıktığını belirterek, “AKP Kartal’da da yoksul mahallelerden fazla oy alıyor. Bir sürpriz bekliyorum bu seçimlerden, erken seçim olabilir” diyor.

Bir önceki seçimde CHP ile AKP arasındaki oy farkının yaklaşık 6 bin olduğu ilçede, seçimlerin 2014 yılındakine benzer bir şekilde geçeceği görüşü hakim.

MALTEPE: AKP, MHP ADAYI İÇİN AZ ÇALIŞMA YAPIYOR

CHP, mevcut belediye başkanı Ali Kılıç ile devam edecek. AKP ise, Cumhur İttifakı kapsamında ilçede MHP adayı Ahmet Baykan'ı destekleme kararı aldı.

2014 yerel seçimlerinde CHP’nin yüzde 49,3 ile ilk sırada çıktığı ilçede, AKP yüzde 38.1 ikinci parti olurken, MHP’nin yüzde 8.2 oyu bulunuyor. HDP de yüzde 2.2 oy aldı. 16 Nisan referandumunda “hayır” yüzde 61.6 alırken, “evet” yüzde 38.4’te kaldı.

24 Haziran seçimlerinde Millet İttifakı yüzde 48.03 ile ilçeden birinci çıktı. CHP yüzde 37.29, AKP yüzde 33.75, HDP yüzde 10.26, İYİ Parti, yüzde 9.16, MHP yüzde 6.79 aldı. Saadet Partisi ise yüzde 1.22’de kaldı.

18 mahallenin bulunduğu ve nüfusu 497 bin 34 olan Maltepe’de 24 Haziran seçimlerine göre 367 bin 516 seçmen bulunuyor.

ALİ KILIÇ’IN ADAYLIĞI İSTİFA GETİRMİŞTİ

İlçede 31 Mart seçimleri için yapılan aday belirleme sürecinde CHP PM’de oldukça sert tartışmalar yaşanmıştı. İsmi iki kez tartışmalar nedeniyle PM’ye gelmeyen Ali Kılıç, PM içindeki bazı milletvekilleri tarafından başarısız olduğu yönünde eleştirilmişti. Kulislere o dönem yansıyan iddialara göre Kılıç’ın adaylığına karşı çıkılması nedeniyle istifa restini sunan Kemal Kılıçdaroğlu, yetkiyi alarak Kılıç’ın aday olarak gösterilmesini sağlamıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi’nin genel sekreterlikten istifası Kılıç’ın adaylığına bir tepki olarak değerlendirilirken, CHP Maltepe İlçe Örgütü de topluca istifalarını sunmuştu. 

Bu tepkilerin seçimlere nasıl yansıyacağı akıllarda soru işareti olarak dururken, ilçe örgütünün bir bölümü ise bunun seçim sonuçlarını etkilemeyeceğini düşünüyor. İlçede konuştuğumuz CHP’liler, seçmenden olumlu tepkiler aldıklarını belirtirken, farklı kazanacaklarını söylüyorlar.  

CUMHUR İTTİFAKI’NDA DA SORUNLAR VAR

Konuştuğumuz seçmenler her şeye rağmen Kılıç’ın seçimleri alacağını düşünürken, Cumhur İttifakı tarafında sıkıntı yaşandığını, AKP’nin MHP adayı için çok az çalışma yürüttüğünü belirterek, ilçede daha önce AKP’ye oy veren Kürt seçmenin bu kez MHP adayına oy vermeyeceğini kaydediyor.

Bir yanda CHP içi tartışmalar diğer tarafta Cumhur İttifakı’nda yaşanan sorunun seçim sonuçlarına nasıl yansıyacağını görmek için 31 Mart gecesini beklemek gerekiyor. 

Etiketler :