Çorlu Tren Katliamı Davasında Gerekçeli Karar Açıklandı!

25 Kişinin hayatını kaybettiği trajik kazanın gerekçeli karaında "basit veya bilinçli" hal olduğu kanısına varıldı.

25 Kişinin hayatını kaybettiği ve 9 sanığın yargılandığı Çorlu tren katliamı davasında 6 yıl sonra çıkan kararın ardından avukatlar "Adaletsizlik perdesinin yırtıldığını" tekrarlamışlardı.

Türkiye'nin takip ettiği davada gerekçeli karar bugün açıklandı.

4 sanığın tutuklanması ile sonuçlanan davanın 370 sayfalık gerekçeli kararında, sanıkların 'kusur' ve 'ihmalleri' tek tek sıralanıp, "Bütün delillerin birlikte incelenmesi neticesinde, her bir sanık yönünden kendi başlığı altında ayrıntılı olarak açıklanacağı üzere, eldeki dava sanıkları bakımından manevi unsurun taksir (basit veya bilinçli hali) olduğu kanısına varılmıştır" denildi.

TCDD'NİN BİRİMLERİ 'ASLİ' KUSURLU BULUNDU

Süren davada oluşturulan bilirkişi heyetinin ek raporunda, ulaştırma ve yapı mühendisliği bölümünde kaza nedenleri; 'kaza yerindeki menfezin hidrolik ve kanat duvarları açısından yetersizliği', 'balast tabakası altındaki koruma tabakasının yetersizliği', 'balast tutucu duvarların eksikliği', 'hat üstyapısının yürüyerek gözleme olanak tanıyacak kadar geniş olmaması', 'olgu şevi boyunca gelişmiş olan yabani bitkilerin şevi zayıflatması', 'ray kırığı konusunda uyarıda bulunacak elektronik sistem eksikliği' olarak sıralandı. Raporda, "TCDD Genel Müdürlüğü Ar-Ge Birimi, Merkez ve 1'inci Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürlükleri ile altyapı ve sanat yapılarını yenilemeden sorumlu başkanlığı ve Yol ve Geçit Kontrol Memuru istihdam etmekle sorumlu başkanlığının asli kusurlu oldukları görüş ve kanaatine varılmıştır" denildi.

Ne Olmuştu?

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı'ya gitmek için hareket eden 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu tren, 8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkıp, devrildi. Kazada 7'si çocuk 25 kişi yaşamını yitirdi, 219 kişi yaralandı. Kazada kusurlu bulunan 4 kamu görevlisi, taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Karar 24 Nisan 2024'te çıktı. Mahkeme toplam 9 sanığa 8 yıl 4 ay ile 17 yıl 6 ay arasında hapis cezaları verdi.

Kaynak:DHA