Çorlu tren faciası davasında mahkeme heyeti dosyadan çekildi

Çorlu tren faciası davasında mahkeme heyeti dosyadan çekildi
Çorlu'da 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciası davasının ilk duruşması bugündü.Duruşma salonuna alınmayan ailelere polis saldırdı.Mahkeme heyeti 'saldırılar heyetimizin talimatı ile yapıldığı iddia ediliyor' gerekçesini gösterdi, mahkemeden çekildi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciasıyla ilgili ‘asıl kusurlu’ bulunan TCDD personeli Turgut Kurt, Özkan Polat, Celaleddin Çabuk ile Çetin Yıldırım’ın ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına bugün başlanıyor.

4 ŞÜPHELİYE 15 YIL HAPİS İSTEMİ

Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Hat Bakım ve Onarım Memuru olarak görevli Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak’tan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis isteniyor.

YÜRÜYÜŞE ENGEL

Duruşma öncesi adliyeye girmek için yürüyüş yapmak isteyen ailelere polis engel çıkardı. Polis, kaldırımdan ya da yolun kenarından yürütmek istedi ama kitle izin vermedi. Çıkan tartışmanın ardından faciada yakınlarını kaybedenler tüm yolu kaplayacak şekilde yürüyerek adliyeye ulaştı.

FACİADA OĞLUNU KAYBEDEN ANNE MISRA SEL: POLİS ADALET ARAYAN İNSANLARI KENARA İTEMEZ

Faciada yaşamını yitiren Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Sel, o anları şöyle anlattı:

"Şunu söylemem gerekiyor ki bu ülkenin 25 vatandaşı bu ülkenin ihmalleri yüzünden öldü. Ben bu yolda yürürken bu insanlarla adalet için yürürken hiçbir polis memuru beni yolun kenarına itemez.

Bizi yolun kenarına istemez sizi kapıdan geçiremiyorum diyemez bizi itip kakamaz. İnsan gibi bu kapılara geldik ama bizim suratımıza bakmadılar. Bütün kolluk kuvvetleri herkes kenara çekilsin biz canlarımızın hakkını aramak için bu kapıdan gireceğiz. Biz rezillik çıkartıyoruz bu davranışlarınızla siz rezillik çıkartıyorsunuz.”

Video: Rıfat Doğan

SALONUN KAPISI KİTLENDİ

Savcılık izni olmadan Çorlu Adliyesi içinde insanların görüntülerini çeken sivil polise avukatlar müdahale etti.

Mahkeme salonunun içine belli sayıda insan aldındıktan sonra salonun kapısı kilitlendi. Dışarıda kalıp da mahkemeyi takip etmek isteyen yurttaşlar kapının açılmasını istedi, kapı açılmayınca alkışlayarak protesto etti.

Çorlulu aileler mağdur yakınlarının duruşma salonuna alınmamasını protesto etti ve "kapıları açın" diye bağırdı.

Mahkeme salonunun içinde ise kilitli kapının açılıp ailelerin içeri girmesini istendi. Alkışlarla kamu görevlilerini protesto eden katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve yurttaşlar mahkeme salonunun içinde “adalet istiyoruz” diye bağırdı. “25 canımızı kaybettik diğer canlarımızı da kapıda bırakmayacağız” denildi.

Mahkeme salonunun içinde “hak hukuk adalet, kaza değil cinayet” sloganı atıldı. Alkış sesleri hiç durmadan devam ediyor. Duruşma salonunda büyük bir gerginlik yaşanıyor. Polis ailelerin üzerine kapıları açmak isteyen avukatlara saldırdı.

Video: Rıfat Doğan

"EVLATLARIMIZ ÖLDÜ DAYAK YİYEN BİZİZ"

Avukat Can Atalay: Duruşma salonun önünde avukatlar, hayatını kaybedenlerin yakınları saldırıya uğradı. Ben gözümle İsmail Kartal'ı saldırıya uğradığı ve darp edildiğini gördüm. Biz şüpheliymişiz gibi görüntülerimizi çektiler. Bize yaşatanlara heyetiniz sorumlu değilse, Cumhuriyet savcısı sorumlu. Onları darp eden kişilerin tesbiti edilmesi heyetinizi ya da Cumhuriyet savcısının karar vermesi gerek. Avukatlar darp ediliyor heyetiniz bu kişilerle ilgili kimlik tespiti yapmak zorunda. Bizim evlatlarımız öldü kapıda yine dayak yiyen biziz. Duruşma salonunda polisler silahla bulunamaz. Heyetiniz suç duyurusunda bulunmalı olay bir suç üstü hali.

Avukat Mustafa Ersin: Biraz önce sizin talimatınız olduğunu söyleyen emniyet amiri olduğunu düşündüğüm başkanın talimatı var diyerek duruşmaya beni almadı. Eğer o arbede yaşanmasaydı ben müşteki avukatı olarak dışarı da kalacaktım savunma hakkımız kısıtlanmıştır. Tutanaklara geçmenizi ve bu talimatı kim verdiyse onun hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.

MAHKEME HEYETİ DAVADAN ÇEKİLDİ

Mahkeme heyeti davadan kimsenin talebi olmadan duruşmadan çekildiğini açıkladı. Mahkeme heyeti, duruşma öncesinde yaşanan saldırılar ile alakalı “heyetimizin talimatı ile yapıldığı iddia ediliyor” diyerek dosyadan çekilme kararı verdi. Dosyayı Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Aileler mahkeme heyetinin çekilme kararını "Memlekette hukuk bırakmadınız. Dalga mı geçiyorsunuz bizimle" diyerek alkışlarla protesto etti.

MISRA ÖZ SEL DURUŞMA SONRASI FENALIK GEÇİRDİ

Oğuz Arda Sel'in annesi Mısra Öz Sel duruşma sonrası fenalık geçirdi. Ailelerin isyanı adliye önünde sürüyor.

Video: Rıfat Doğan

ÇOCUKLARINI KAYBEDEN ZELİHA BİLGİN SANIKLARDAN BİRİNİN GÜLMESİ ÜZERİNE SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ

orluzehrabilgin.jpg

 

İlgili Haberler
Etiketler :