Cinsel istismarda 'somut delil yok' örneği Mersin’de yaşandı: Zanlı serbest kaldı, mahalleli isyan etti

Cinsel istismarda 'somut delil yok' örneği Mersin’de yaşandı: Zanlı serbest kaldı, mahalleli isyan etti
Mersin’de daha önce de cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan cezaevine giren ve koronavirüs salgını dolayısıyla serbest bırakılan Cuma B. bu kez 8 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunmakla suçlandı.

Çocuğun pedagog eşliğindeki ifadesine karşın zanlı, 4. Yargı Paketinde yer alan ‘Çocuğa istismar suçlarında somut delil aranacak’ koşuluna göre serbest bırakıldı. Mahallelinin tepkisi üzerine bakkal ve ailesi başka bir yere götürüldü.

Edinilen bilgiye göre olay; çarşamba günü (14 Temmuz) merkez Mezitli ilçesinde meydana geldi. Annesi D.K ile birlikte Adana’dan Mersin’e bir yakınlarının yazlığına misafir olarak gelen ortaokul öğrencisi E.K, mahalle bakkalına dondurma almaya gitti. İddiaya göre; daha önceden de cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan yedi yıl hapis cezasına çarptırılıp, 3,5 yıl cezaevinde yattıktan sonra pandemi önlemleri kapsamında izinli bırakılan evli, iki çocuk babası Cuma B., E.K’ye cinsel istismarda bulundu.

Kabuslar görünce anne şüphelendi

Bakkalın girişinde yer alan güvenlik kamera görüntülerinde içeriye girip 5 buçuk dakika sonra ancak dışarıya çıktığı saptanan E.K, korkusundan olayı kimseye anlatmadı. Gece kabuslar görerek çığlık atarak uyanan E.K., annesi D.K’ye, istismarı anlattı.

Anne D.K., Tömük Jandarma Karakolu’na giderek şikayetçi oldu. Bunun üzerine harekete geçen jandarma ekibi, zanlı Cuma B.’yi gözaltına aldı.

“Ben seçerim, diyerek üzerime abandı”

E.K. ise pedagog eşliğinde alınan ifadesinde olayı şöyle anlattı:

“Dondurma almak üzere bakkala gittim. Buzdolabından dondurma seçmek üzere eğildiğim sırada Cuma amca arkamdan bana yaklaşarak ‘Ben sana seçerim' diyerek üzerime doğru abandı. Bu sırada göbeği ile beni dondurma dolabının üzerine itti. Ben de hemen dondurmayı alıp dışarıya çıktım. Çok korkmuştum, bu nedenle ilk gün olayı kimseye anlatmadım.”

Suçlamayı kabul etmedi

Küçük yaştaki çocuğa cinsel istismar suçlamasıyla gözaltına alınan bakkal Cuma B., suçlamayı kabul etmedi. Sevk edildiği mahkemede ise “Somut delil yok” düzenlemesine göre tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Suç dosyası kabarık

Çocuğa cinsel istismar suçundan sevk edildiği mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Cuma B.’nin suç dosyası da kabarık çıktı. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar nedeniyle Mersin’de yargılandığı mahkemece 7 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığı ayrıca yaralama ve çeşitli suçlardan da kaydı bulunan Cuma B’nin 3,5 yıl hapis yattıktan sonra, pandemi tedbirleri kapsamında bir süre önce cezaevinden izinli çıktığı belirlendi.

“Çocuğuma dokunma” eylemi

Bu arada zanlı Cuma B.’nin kız çocuğuna cinsel istismar suçundan çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılması mahalle halkının tepkisine yol açtı.  Vatandaşlar, “Çocuğuma Dokunma” sloganları atarak kararı protesto ettiler. 

“SAPIĞIN EN AĞIR CEZAYI ALMASI İÇİN ÇABA GÖSTERECEĞİM”

Kızının başına gelen olayla yıkılan anne D.K. de zanlının serbest bırakılmasına isyan etti. Olay gecesi kızının kâbuslarla çığlık atarak uyandığını belirten anne D.K, şunları anlattı:

Daha önce böyle bir olay yaşamamıştık. Kızımın yataktan çığlık atarak uyanmasıyla başına kötü bir şey geldiğini anlamıştım. Biraz zorlayınca acı gerçeği anlatıp, o gece sabaha kadar kucağımda bana sarılarak güçlükle yattı. Tir, tir titreyip ağlayan kızımı güçlükle sakinleştirdim. Pedagog eşliğinde karakolda ifadesi alınırken olayı en ince ayrıntısına kadar anlattı. Sabıkalı olan ve cezaevinden izinli çıkan bu sapık, şimdi ellerini kollarını sallayarak geziyor. Hâlâ neyin delilini istiyorlar anlayabilmiş değilim. Bu işin peşini kesinlikle bırakmayacağım. Bu sapığın en ağır ceza alması için çaba göstereceğim. Kızım şu an tedavi görüyor.”

Jandarma eşliğinde mahalleden çıkarıldılar

Öte yandan olayın yaşandığı yerde müstakil bir evi bulunan zanlı Cuma B., vatandaşların dinmeyen tepkileri üzerine eşi ve iki çocuğu ile birlikte jandarma ekibi eşliğinde mahalleden çıkartılarak başka bir ile gönderildi.

4. Yargı Paketi'nde 13 madde

Bir süre önce 4.Yargı Paketi’nde yer alan “Çocuğa istismar suçlarında somut delil aranacak” şeklindeki 13. Madde, TBMM’de muhalefetin tüm itirazlarına rağmen yasalaşarak yürürlüğe girmişti. UCİM- Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği Genel Başkan Yardımcısı Yücel Çeylan, maddenin yasalaşmasından önce konuya değerlendirerek şu görüşlere yer vermişti:

Çocuğa istismar suçlarında somut delil aranacak' şeklindeki 13. madde bulunmasının büyük kaygı ve endişesi içindeyiz. Somut delil nedir? Somut delil çocuğun ifadesini kabul etmeyecekseniz eğer, video görüntüsü veya üçüncü şahsın ifadesini isteyeceksiniz yani istismarcı, çocuğu istismar ederken üçüncü bir şahsın yanında istismar eder mi? Video kaydına izin verir mi? Ya da şöyle söyleyeyim bütün istismarlar penetrasyon yoluyla mı oluyor? Olmuyor. Yani bunun anlamı adli rapor da yok.