Çinli görevliyi 'photoshop'la Müslüman yapmışlar

Çinli görevliyi 'photoshop'la Müslüman yapmışlar
İktidara yakın basın kuruluşları deprem sonrası arama-kurtarma çalışmaları için Çin’den Malatya’ya gelen Jun Cang isimli kişinin Müslüman olarak 'Yusuf' adını aldığı iddia ederek fotoğraflar paylaştı. Ancak fotoğrafların photoshop kullanılarak oluşturulan sahte görseller olduğu ortaya çıktı.

13 Şubat’ta sosyal medyada bir hesaptan adı ‘Jun Cang’ olan görevlinin ‘Müslüman olarak Yusuf adını aldığı’ ortaya atıldı. Görevlinin camide elinde Kuran’la gösteren bir fotoğraf paylaşıldı.

Önce İHA, sonra da Yeni Şafak, Yeni Akit, Türkiye gibi iktidara yakın gazeteler tarafından bu iddia köpürtüldü ve habere göre ‘Jun Cang’ enkazda bir Kuran bulmuş, bunun üzerine Müslümanlığı seçmişti.

Haberlerde şu ifadeler kullanıldı: “Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden olan Malatya’ya gelen Çin Halk Cumhuriyeti arama kurtarma ekibi, Artvin’in Yusufeli ilçesinden gelen belediye ekipleri ile birlikte arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Çinli arama kurtarma ekibinde görevli Jun Cang, enkaz altında Kur’an-ı Kerim’i görünce çıkartarak, Yusufeli ekibinden Sinan Kaçmaz’a teslim etti. Kaçmaz, enkaz altından çıkan Kur’an-ı Kerim’i Cang’a hediye etmeye karar verdi. Kur’an-ı Kerim’i alan Jun Cang, kelimeyi şahadet getirerek Müslüman oldu. Bunun üzerine Kaçmaz, Çinli arama kurtarma personeline Yusuf ismini verdi.”

Ancak Jun Cang’a ilişkin kullanılan görsellere bakıldığında, unsurların yapay zekanın ürünü olduğu kolaylıkla fark edilebiliyor. Fotoğraflarda yer alan yüzlerin hiçbiri gerçek durmuyor. Uzuvlar da olması gerektiği gibi görünmüyor. Görsellerde yer alan hiçbir yazı okunmuyor. Söz konusu görsel bulanıklaştırılarak ayrıntılar gizlenmiş. Kişilerin gözlerine ve boyunlarına bakıldığında bunların photoshop ile yapıldığı anlaşılıyor. Web tasarımcılarıysa görsellerin, fotoğrafları netleştirmek için kullanılan program nedeniyle bozulmuş olabileceğini belirtiyor.

TRT söz konusu haberi kaldırdı ancak diğer yayınlarda duruyor.

1.jpg2.jpg3.jpg
Müslüman olduğu söylenen Çinli'nin ellerindeki photoshop dikkat çekiyor.