CHP'li Emre'den 'liyakat' tepkisi: Hamili kart yakınımdır mantığıyla işe alınıyor

CHP'li Emre'den 'liyakat' tepkisi: Hamili kart yakınımdır mantığıyla işe alınıyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, saraya yakın çevrelerin siyasi tarafgirlik uğruna atanmalarının liyakate uyulmamasından kaynaklandığını belirtti. Emre, "Demokratik ülkelerin en temel özelliği liyakattir" dedi.

Türkiye’de kamu hizmetlerinde ve kamusal işleyişte yaşanan aksaklıkların en önemli sebebinin liyakatsiz atamalar olduğunu belirten CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre yaptığı yazılı açıklamada, saraya yakın çevrelerin, sırf siyasi amaçlı tarafgirlik uğruna atanmalarının liyakate uyulmamasından dolayı olduğunu belirtti.

Liyakat ile yapılmayan atama ve görevlendirmelerde adaletin ve vicdanların da incineceğine vurgu yapan Emre şöyle dedi:

“Tarafgirlik uğruna atananlar bulundukları kuruma değil, kendilerini atayan bağlantılarına sorumluluk hissederler. Ayrıca siyasi ya da kişisel yakınlığa göre görevlendirilmiş kişilerin görev aldıkları süre boyunca kendi kişisel kazançlarını en üst düzeye  çıkarmak istemeleri ve bu nedenle de kuralları çiğnemeye eğilimli olmaları da mümkündür.”  

"Hamili kart yakınımdır mantığıyla işe alınıyor"

Kamu hizmetlerinin adaletli, verimli ve bir düzen içerisinde işler olabilmesinin liyakat ilkesi  ile mümkün olabileceğini ifade eden CHP’li Emre; “ Bugün uygar dünyada etkin, verimli ve adil kamu hizmeti varsa bu liyakat ilkesi ile mümkün olmaktadır. Liyakat ilkesi ülkemizde de Anayasa ve kanunlarımızda yer almasına rağmen uygulamada yoktur. Kamuda liyakat göz ardı edilmekte, işin ehli yerine “hamili kart yakınımdır” mantığı ile işe alımlar gerçekleştirilmektedir. Nerdeyse işe alımlarda gerekli kriterlerin göz ardı edilip kişiye özel ilana çıkıldığı bir dönemden geçmekteyiz” dedi.

"Demokratik ülkelerin en temel özelliği liyakattir"

Liyakat ilkesinin demokratik ülkelerin en önemli karakteristik özelliklerinden olduğunu ifade eden Yunus Emre açıklamasına; “Türkiye’de bugün yeterince uygulanmamakta ve kurumsal işleyişten uzaklaşılsa da Avrupa Konseyi,  AGİT ve OECD gibi uluslararası örgütlerin birçok tavsiye kararlarında liyakat ilkesine özel vurgu yaptıkları görülmektedir. Kamu hizmetinde bulunan personelin tarafgirlik ve partizanlıktan uzak bir şekilde hizmetlerini sürdürmeleri ve işin ehline verilmesi birçok metinde kayıt altına alınmıştır. Türkiye’nin de üyesi olduğu bu kuruluşların aldıkları tavsiye kararların uygulanması beklenmektedir” sözleri ile devam etti.

"Liyakat, kamuda yozlaşma ve yolsuzlukları da önler"

Türkiye’nin Avrupa Konseyi,  AGİT ve OECD üyesi bir ülke olduğunu belirten Emre sözlerine şöyle sonlandırdı:

“Bu kuruluşlar, kamusal alanda verilen hizmetlerin tarafgirlikten uzak, şeffaf, hesap verebilir olması, kamu görevlilerinin işin niteliğine göre seçilmesi gerektiğine dair liyakati temel alan tavsiye kararlara sahipler. Bu bağlamda, alınan tavsiye kararları, üye ülke olarak Türkiye’nin yerine getirmesi beklenen yükümlülüklerdir. Ayrıca ülkemizde liyakat ilkesi esas alınıp uyguladığında kamuda yozlaşmanın ve yolsuzlukların da önüne geçilecektir.”

 

Etiketler :