"CHP Kişilerden Bağımsız Olarak Parlamenter Sistemi Savunur"

"CHP Kişilerden Bağımsız Olarak Parlamenter Sistemi Savunur"
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başlattığı başkanlık tartışması Meclis’te de yankı buldu.Meclis Genel Kurulu, önceki gün iktidar ile muhalefet arasındaki başkanlık tartışmalarına sahne olurken, MHP Grup Başkanvekili...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başlattığı başkanlık tartışması Meclis’te de yankı buldu.

Meclis Genel Kurulu, önceki gün iktidar ile muhalefet arasındaki başkanlık tartışmalarına sahne olurken, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, merhum liderleri Alparslan Türkeş’in “9 Işık” kitabında başkanlık konusunun yer aldığı eleştirilerine, 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı örnek göstererek yanıt verdi. Başkanlık tartışması tutanaklara şöyle yansıdı:

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: CHP kişilerden bağımsız olarak parlamenter sistemi savunur, başkanlık sistemine karşıdır. Yeni anayasa görüşmelerinde 5 tane kırmızı çizgimiz var: Anayasanın ilk 4 maddesi ve parlamenter sistem. İyi niyet testiyse, Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olacak olsa da başkanlık sistemine karşıyız.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil: Bak, “Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir” diyor. Siz oraya “Egemenlik kayıtsız, şartsız Tayyip Erdoğan’ındır.” yazdırmak istiyorsunuz.

AK Parti Grupbaşkanvekili Naci Bostancı: Aşk olsun.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay: ‘Efendim, Türkeş de başkanlık sistemi istiyordu’ diyerek kendilerine bir alan ve müttefik bulma gayretlerini yıllardan beri biliyoruz. Sayın Erdoğan, 1993 yılında başkanlık sistemiyle ilgili olarak dedi ki, ‘Bu başkanlık sistemi bir özentidir, ABD emperyalizminin de bir tavsiyesidir.’ Buna, çok açık, net sözlerle de başkanlık sistemine karşı çıkmıştır. Başkanlık sistemi argümanını geliştirmek isteyenlerin önce bu çelişkilerini ortadan kaldırmaları gerekir. Özellikle Özal döneminde merhum Başbuğ’umuz bizlere, o dönemdeki yöneticilere Özal’ı gördükten sonra bu başkanlık sisteminin Türkiye’nin geleceği, yönetimi bakımından fevkalade tehlikeli olabileceğinin görüldüğünü de ifade etmiştir.