Kadınların yüzde 79'u İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını destekliyor

Kadınların yüzde 79'u İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını destekliyor
CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın İstanbul’da kadın gerçekliği konusunda gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasının sunumu ve ‘’CHP İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı’nın’’ tanıtımını gerçekleştirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın İstanbul’da kadın gerçekliği konusunda gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasının sunumu ve ‘’CHP İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı’nın’’ tanıtımını gerçekleştirmek üzere bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesi'ne dair konuşan Kaftancıoğlu, ''İstanbul Sözleşmesi ihtiyacın da ötesinde bir zorunluluk. Son 2 günde en az 6 kadının öldürüldüğü bir ortamda İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliğini herkese her fırsatta anlatmak ve yine anlatmak zorundayız. İstanbul sözleşmesi sözleşmeydi; adı üstünde sözleşme. Tek adam yine sözünden döndü. Sözünün arkasında duramadı. İktidar İstanbul Sözleşmesini kaldırarak, biz kadınları daha da güvencesiz bıraktı, hukuksuz bıraktı’’ ifadelerini kullandı.

İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını desteklenlerin oranı yüzde 79,4

Yayınlanan rapora göre kadınların yüzde 79,4'ünün İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını desteklerken, yüzde 57,3'ü de sözleşmenin sorunları çözeceğine inanıyor. Kaftancıoğlu, halk ile inatlaşmaya gerek olmadığını belirttiği açıklamasında rapordaki istatistiklere dair, ''Dikkat ettiyseniz sözleşmeyi bilenlerin sayısı arttıkça çözüm olacağına dair inananların sayısı da artmaktadır. İşte tam da burada belirtmek isterim ki, sizlerin sözleşmeyi topluma anlatmak için vereceği katkı son derece kritik. Çünkü görüldüğü üzere toplumda sözleşmenin bilinirliğini ne kadar çok artırırsak destekleyenlerin sayısı da o kadar çok artacaktır'' diye konuştu. 

Kadınların yüzde 89,5'inin en büyük sorun şiddet

Araştırmada kadınların yaşadığı en büyük sorunlar, yüzde 89,5 şiddet, yüzde 84 taciz, yüzde 72 aile baskısı. Kaftancıoğlu, raporda ortaya çıkan bu sorunları 'çağ dışı, insanlık dışı' olarak nitelendirirken, ''Mağdur edilen, hukuktan mahrum bırakılan şiddete uğrayan kadınların da tek ama tek sorumlusudur bu iktidar'' diye konuştu.

Kadınların sadece yüzde 7,3'ü gece sokakta güvende hissediyor

Araştırma verileri, kadınların kendilerini gece güvende hissetmediğini de ortaya koydu. Yapılan araştırmaya göre, kadınların sadece yüzde 7,3'ü gece sokakta kendini güvende hissediyor. Kaftancıoğlu, bu durumun altında ölüm, tecavüz, taciz tehdidi olduğunu belirtirken, ''Bunlar kadar kötü bir tehdit daha var; sadece gece sokakta yürüyor olmalarının bu suçları haklı çıkarabileceğini düşünen bir düzen’’ ifadelerini kullandı.

Kadınların yüzde 66,3'ü gıda alışverişinde zorlanıyor

Araştırma, kadınların karşılaştıkları ekonomik sorunlara dair de veriler sundu. Bu verilere göre,  İstanbul'da yaşayan kadınların yüzde 66,3'ü gıda alışverişinde zorlanırken, yüzde 79,7'si her ay fatura paralarını denkleştirmek için çabalıyor. 

Kadınların yüzde 73,8'i özgür hissetmiyor

Araştırmanın sonuçlarına göre kadınların yüzde 73,8'i kendilerini bu ülkede özgür hissetmiyorken, sadece yüzde 23,2’sinin ise Türkiye’de bir kadın olarak yaşamaktan memnun hissettikleri sonucuna ulaşıldı.

Etiketler :