Burası İstanbul'un ilçesi! Nefes almak imkansız, yaşı küçüklerin çoğu astım hastası...

Burası İstanbul'un ilçesi! Nefes almak imkansız, yaşı küçüklerin çoğu astım hastası...
Bölge sakinleri, yüzlerce kez şikayet etmelerine rağmen hiçbir şeyin değişmediğini vurguluyor.

İstanbul Sultangazi’de taşocağına tepkiler yıllardır sürüyor. Mahalle sakinlerine göre; tam 16 taşocağının olduğu ilçede nefes almak imkânsız. Çocuklar bu nedenle komşu okullarda okuyor ancak yaşı küçüklerin çoğu astım hastası. Yaşlılar, engelliler toz yüzünden camı kapıyı açmadan evin içinde yaşıyor. Bölge sakinleri şikâyetlerine rağmen hiçbir şeyin değişmediğini söylüyor.

İşte Hürriyet'ten Cansu Şimşek'in haberine göre; Sultangazi halkının ‘cehennem ocakları’ diye adlandırdığı ocaklar, İstanbul’un mıcır ihtiyacının yüzde 90’ını karşılıyor. Alternatif ocaklar yok değil, fakat söylenen, Sultangazi’deki kadar kaliteli rezervi bulmanın zor olduğu.

Son 20 yılda bölgedeki konut artışına bağlı olarak taş ocaklarıyla yerleşim bölgeleri ve hatta okullar komşu olmak zorunda kalmış. Aralarında sadece birkaç yüz metre var. Sonuç; astımla çok erken tanışan çocuklar, camı dahi açılamayan evler ve nefes darlığı, hatta KOAH ile mücadele eden yaşlılar.

Songül Korkmaz, Sultangazi’de taşocaklarıyla komşu Faize Figen Ekşioğlu Okul Öncesi Eğitim Birimi’nde görevli. Okulların durumunu şöyle anlatıyor: “30 kişilik bir anaokulumuz var ama sınıfın tümünü hiç toplayamadık çünkü her gün biri hasta. Çoğu çocuk astım hastalığını belgeledi. Okulu her gün siliyoruz, birkaç dakika sonra ise aylardır bez değmemiş gibi toz oluyor. En küçük öğrencilerimizi teneffüse çıkarmıyoruz. Sadece çocuklar değil, yaşlılar ve engelliler de kapalı camlar ve kapılar arkasına mahkûm.”

Etiketler :