Bu da TMO kuyruğu: Bittik, boğuluyoruz

Türk lirasındaki değer kaybı, artan enflasyon ve zamlar, kuyrukları da beraberinde getirdi. Salgın gölgesinde ekonomik krizle boğuşan vatandaşlar temel gıda ürünlerine ulaşamıyor. Ekmek, ayçiçek yağı ve etten sonra İzmir’de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) önünde bakliyat alımı için benzer kuyruklar oluştu.

halktv.com.tr Özel / Haber: Yağmur Beril Varol Kamera: Hayati Karakaya

Gıda ihtiyacının bir kısmını TMO’dan almak isteyen İzmirliler sabahın erken saatlerinde metrelerce kuyruk oluşturdu.

TMO önündeki kuyruktaki bekleyiş saatler sürdü. Hafta içi neredeyse ofisin önü her gün bu kuyruklara sahne oluyor. Amaç ucuz ürünlerle ev ekonomisi yapabilmek.

‘İki küçük çocuğum var, mecburen…’

Toprak Mahsulleri Ofisi İzmir’in göbeği Alsancak’ta. Kuyruklarda bekleyenler arasında İzmir’in çeşitli ilçelerinden insanlar var. “İki küçük çocuğum var, mecburen ev ekonomisi yapacağım” diyen de var, dizleri tutmadığı halde kuyruktan ayrılmayan da…

“Burası da olmasa açlıktan ölürüz” diyor İzmirliler…

'25 yıldır İzmir’deyim, burayı ilk defa görüyorum'

Kuyrukta bekleyen vatandaşlardan biri “Ben 35 beş senedir İzmir’deyim. Burayı ilk defa görüyorum” diye konuşuyor.

Kuyruktaki vatandaşların pek çoğu aslında TMO ile ilk kez tanışmış.

Normalde gıda çarşısına gidip kiloyla alım yaparlarken, şimdi TMO’dan paketlerle alım yapmak zorunda kalıyorlar. Bir paket veya en fazla iki paket, “Yağ, pirinç, mercimek ne olursa. Bakacağız. İlk defa geliyoruz. Eskisi gibi kuyruk sistemine döndük galiba. Kuyruğu bekler alır mıyız yoksa beklemeden gider miyiz? Ama durumumuz böyle”

'Bittik, boğuluyoruz'

halktv.com.tr mikrofonlarına konuşan İzmirliler “Bundan beteri olacak, yiyecek ekmek bulunamayacak” yorumunu yapıyorlar...

“Bittik biz, boğuluyoruz” diyen vatandaşlar seçim sonrası olası bir iktidar değişikliğinde dahi ülkenin kısa zamanda düzelmeyeceğini düşünüyorlar.

KDV indirimi işe yaramadı: Gıda enflasyonu zirvede

KDV indiriminin yapıldığı ayda gıda aylık enflasyon lideri oldu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre temel gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düştüğü Şubat ayında gıda fiyatlarında aylık bazda yüzde 8,41'lik artış yaşandı.

Tüketici enflasyonunun yıllık bazda yüzde 50'yi, üretici enflasyonunun yüzde 100'ü aştığı Şubat ayında gıda fiyatlarındaki artış da devam etti.

Ana gruplar bazında aylık enflasyonu en yüksek grup gıda oldu.