Bodrumlu kadınlar, İstanbul sözleşmesi nöbetinde

Bodrumlu kadınlar, İstanbul sözleşmesi nöbetinde
Muğla Bodrum'da kadınlar, Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle feshedilen İstanbul sözleşmesine karşı “Alanları terk etmiyoruz, nöbetteyiz” diyerek oturma eylemi başlattı.

İstanbul Sözleşmesi adıyla bilinen 'Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi', Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye bakımından feshedilmesine yönelik tepkiler sürüyor.

Bodrumlu kadınlar da karara karşı nöbet eylemi başlattı. Bodrum belediye meydanında bir araya gelen kadınlar, iki hafta boyunca meydanda nöbet eylemi gerçekleştireceklerini duyurdu.

Siyasi parti, sendika ve kadın örgütü temsilcilerinin de destek verdiği nöbet eylemi tüm engellemelere rağmen devam etti. Mücadele vurgusunun yapıldığı çağrıda kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini, “tek adamın” kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilemeyeceğini söylediler.

"Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz" 

Nöbet eylemini değerlendiren Yüksel Okyay, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceklerini ifade ederek, “Nöbet eylemi yaparken İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi Bodrumlu kadınlar olarak kamuoyunda duyurmak istiyoruz. Bodrum’da bu sesi meclise, seçilmişlere, oy verdiğimiz vermediğimiz tüm milletvekillerine bu sesimizi duyurmak istiyoruz. Sözleşmenin kaldırılmasını belli bir kesimin özellikle muhafazakar kesimin özellikle kadının birey olarak görülmesinden çıkılmasını istiyor. Kadının görünür olmaktan çıkarılması da isteniliyor. 'Kadın evinde çocuğuna bakan, evinde oturan bir eşyadır'gibi, onun gibi kalmasını istiyor kadının. Kadının hiçbir statüsü olmasın, sokakta olmasın, iş yaşamında olmasın bunu hedefliyor. Muhafazakâr kesim bunu istediği için iktidar oy almak için bu grubu desteklemiştir. Bu bir başlangıç olacaktır. Medeni kanunun da hedeflerine koyuyorlar. Ama biz kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz, kadınlar vardır diyoruz. Bu alanda mücadelemiz sürecek” dedi.

"Mücadelemiz sürecek"

Nöbet tutan Bodrumlu kadınlardan Zuhal Macit, ise eylemlerinin engellenmeye çalışıldığını söyleyerek şöyle değerlendirdi:
“Bodrumlu kadınlar olarak bir araya geldik. Bu hafta saat beş’te bir araya geldik.  15 gün sürecek eylemimiz. İstanbul Sözleşmesi için eylemdeyiz. Her eylemimizde polis baskısıyla karşılaşıyoruz.  Yine de vaz geçmiyoruz ve vaz geçmeyeceğiz. Pazartesi günü de 12.00’da bir araya geleceğiz. Kadın haklarına bir çomak soktuğunuzda gerisi gelir. Peki nasıl gelir bu? İktidar anlayışı sebebiyle. Üstelik İstanbul Sözleşmesi hem kadınlar hemde erkekler tarafından savunuluyor.  Peki kim bunlar bir grup erkek egemenden söz ediyoruz bu sözleşmenin feshini isteyen. Biz buna karşı mücadele edeceğiz. Biz birçok insanın zihninde bir şeyler yaratık. İstanbul Sözleşmesi kadınlar için çok önemli bir uluslararası sözleşmedir. Öyle ben kanun hükmünde kararname ile çıktım demekle çıkılmıyor. Biz kadınlar iki kişi de olsak şunu haykıracağız ‘Hayır biz İstanbul Sözleşmesinden çıkmadık’ diye haykıracağız. Bu nöbetimizi de sürdüreceğiz.” 

ANKA
 

 

Etiketler :