Bir Köyü Heyelen Riskine Sokan Taş Ocağı'na Sert Darbe!

Bir Köyü Heyelen Riskine Sokan Taş Ocağı'na Sert Darbe!
Şile’ye bağlı Üvezli Köyü’nü heyelan riski altında bırakan Laçin Madencilik’e ait kaçak taş ocağına mühür vuruldu.

Nüfus yoğunluğu, kentleşme ve ormanlık alanların imara açılması nedeniyle her geçen gün daha da betona boğulan İstanbul ayrıca taşocaklarının kuşatması altında.

Her ay onlarca Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yapılırken kaçak şekilde işletilen taşocaklarının da ardı arkası kesilmiyor.

Son olarak Şile’de Teke Köy’de açılması planlanan taşocağı için yapılan ÇED toplantısına katılan yurttaşların tepkisi, kolluk kuvvetlerini harekete geçirdi. Yurttaşlar kaçak faaliyet sürdürdüğünü iddia ettiği ve uzun süredir kapattırmaya çalıştığı Üvezli Köyü’ndeki taşocağına mühür vuruldu.

Şile’ye bağlı Üvezli Köyü’nde köy halkının sağlığını riske atan taş ocağının işletme faaliyeti durduruldu

Şile’ye bağlı Üvezli Köyü’nde Laçin Madencilik’in işlettiği taş ocağı köyde heyelan riski yaratıyor, köy halkının sağlığını olumsuz yönde etkiliyordu.

TAŞ OCAĞININ FAALİYETLERİ DURDURULDU

Köy halkının mücadelesi sonucunda Laçin Madencilik’e ait taş ocağının işletme faaliyeti durduruldu.

Taşocağı için yapılan ÇED toplantısına katılan yurttaşların tepkisi sonucu, yurttaşların kaçak faaliyet sürdürdüğünü iddia ettiği ve uzun süredir kapattırmaya çalıştığı Üvezli Köyü’ndeki taşocağına mühür vuruldu. Köy halkı kararı sevinçle karşılasa da takip eden günlerde taş ocağının tekrar işletme faaliyeti izni alabileceğinden endişeli.

NE OLMUŞTU?

Yakın zamanda yaşanan heyelan sonrası hayati risklerinin bulunduğunu ve tüm uyarılara rağmen şirketin faaliyetlerine devam ettiğini söyleyen bölge halkı Lacin Maden Ocağı’nın kapatılmasını talep ediyordu. Doğanın ve insanların can güvenliğinin rant uğruna feda edilmemesi gerektiğini belirten halk yetkililerin acil önlemler almasını talep etmişlerdi.

Şirketin attığı toprak evine gelen bir köylü, bulunduğu durumu CİMER’e iletmiş, yetkililerin duruma müdahale etmesini talep etmişti.

Sürece dair konuşan bir köylü Lacin Maden Ocağı’nın köyü nasıl etkilediğini şu şekilde anlattı:

"Maden Ocağı’nın normal şartların dışında alanı işlettiğini görüyoruz. Şirket uygunsuz bir şekilde hareket etmekte ve çok kontrolsüz bir şekilde çalışma yapıyor. Şirket toprak yığıntılarını kontrolsüz bir şekilde atarken attığı topraklar yağmurla birlikte kaymaya başlıyor. Burası bunların sadece maden çıkarttığı yer."