Bir devir kapanıyor! Market raflarında yeni dönem

Bir devir kapanıyor! Market raflarında yeni dönem
Eritme peynirlerde "tulum, örgü" gibi isimlerin kullanımı yasaklanacak. Ayrıca, "muzlu, çilekli" gibi aromalı ürünlerin sadece "aromalı" ifadesiyle satılması zorunlu hale getirilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, peynir tebliğindeki değişikliklerle taklit ve tağşişi önlemeyi hedefliyor.

Yeni taslak, eritme peynirlerinde "tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve tost peyniri" gibi ifadelerin kullanımını yasaklıyor. Bu ifadeler artık ürün adı olarak kullanılamayacak.

Tebliğ taslağı, peynirlerin etiketlerinde daha şeffaflık sağlayacak ve tüketicileri yanıltacak ifadeleri engelleyecek.

GELENEKSELMİŞ GİBİ SUNULAMAYACAK

Eritme peynirlerinin geleneksel ve yöresel peynirleri çağrıştıracak şekilde sunulamayacak. Dunya'nın haberine göre; ayrıca eritme peynirlerinin etiketlerinde gıdanın adı en az 3 mm punto büyüklüğünde yazılacak ve peynirin türüne göre yalnızca belirli ibareler kullanılabilecek.

Çeşnili peynirlerde ise toplam çeşni oranı yüzde 6 ile sınırlı olacak ve çeşni maddelerindeki beta-sitosterol oranı yüzde 2'yi geçemeyecek. Ayrıca, peynir etiketlerinde kullanılan süt türleri belirtilirken, hayvan türlerine ait görseller kullanılmayacak.

Tebliğ, gıda güvenliğini artırmayı ve haksız rekabeti önlemeyi amaçlıyor.

Bu yeni düzenleme, geçtiğimiz günlerde "limon suyu, narlı sos" gibi taklit ürünlerin satışını yasaklayan Bakanlığın, market raflarındaki ürünlerin etiketlerine dair daha kapsamlı bir düzenleme getirmesi anlamına geliyor.

AROMALI ÜRÜNLER ARTIK BÖYLE SATILACAK

Bakanlık ayrıca, zincir marketlerde satılan "aromalı" ürünlere de sınırlamalar getirecek. Yeniçağ'da yer alan habere göre, özellikle "muzlu, çilekli, fındıklı" gibi ifadelerle tanıtılan gofretlerin, bu isimlerle satışının yasaklanması ve ambalajlarda sadece "aromalı" ifadesinin kullanılmasının zorunlu hale getirilmesi planlanıyor.

Kaynak:Yeniçağ, Dunya