BioNTech yeni aşı hazırlığında

BioNTech yeni aşı hazırlığında
Prof. Dr. Uğur Şahin, sıtma aşısının klinik deneylerine önümüzdeki yılın sonuna kadar başlamayı hedeflediklerini duyurdu.

Alman ilaç şirketi BioNTech, Covid-19 aşısını üretmek için kullandığı mRNA teknolojisiyle bu kez de sıtma aşısı geliştirmeyi hedefliyor.

BioNTech'den yapılan yazılı açıklamaya göre, şirketin kurucusu ve CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, 2022 yılının sonuna kadar sıtma aşısı için klinik deneylere başlamayı hedeflediklerini, özellikle sıtma kaynaklı ölümlerin çok olduğu Afrika'da da bir üretim tesisi açmak istediklerini belirtti.

BioNTech'in açıklamasında, Afrika ülkelerine aşı tedarik etmek ve kıtada sürdürülebilir bir mRNA üretim kapasitesinin nasıl geliştirileceğini değerlendirmek amacıyla, ortaklarla birlikte çalışıldığı kaydedildi. Açıklamada, tesisin oluşturulmasıyla çok sayıda mRNA-bazlı aşısının üretilebileceği belirtildi.

DSÖ destekliyor

Şahin'in duyurduğu proje Dünya Sağlık Örgütü’nün yanı sıra Avrupa Komisyonu ile Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından da destekleniyor.

Uğur Şahin böyle bir projenin erken dönem geliştirme ve test bütçesinin 30 ile 80 milyon dolar arasında olduğunu belirtirken, şu anda bütçeyle ilgili herhangi kısıtlamaları olmadığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2019 yılında en az 409 bin insanın ölümüne sebep olan ve 229 milyon kişiye bulaşan sıtma, en çok Afrika kıtasını etkiliyor. Afrika’da 5 yaşın altındaki çocuklar en çok etkilenen grup olarak öne çıkıyor.