Barajda tarihi gün: Su seviyesi ilk kez bu kadar yükseldi

Barajda tarihi gün: Su seviyesi ilk kez bu kadar yükseldi
Hatay’ın Reyhanlı, Kırıkhan ve Kumlu ilçelerinde yaklaşık 585 bin dekar tarım arazisini sulama kapasitesine sahip Reyhanlı Barajı’nda doluluk oranı, son günlerde etkili olan yağışlarla birlikte yüzde 40 seviyesine yükseldi. Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı Şemsettin Cünedioğlu, “Hizmete girdiğinden bu yana barajda su seviyesinin ilk kez bu seviyelere ulaştığını” ifade etti.

Hatay’ın Reyhanlı, Kırıkhan ve Kumlu ilçelerini kapsayan yaklaşık 11 bin dönümlük alana sahip Reyhanlı Barajı’nda su seviyesinin artması, geçtiğimiz yıl kuraklıkla mücadele eden üreticiler için umut oldu. Yaklaşık 5 yıl önce hizmete alınan ve bugüne kadar su biriktirmeye devam eden baraj, son yağışlarla birlikte yeniden dolmaya başladı.

YAĞIŞLAR BARAJI HAREKETLENDİRDİ

Afrin Çayı ile Karasu ve Karaçay barajlarından beslenen Reyhanlı Barajı’nda doluluk oranı, bu yılki yağışların etkisiyle yüzde 40 seviyesine ulaştı. Bölgedeki su kaynaklarının da yağışlarla birlikte güçlenmesi dikkat çekti.

ÇİFTÇİYE UMUT OLDU

Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı Şemsettin Cünedioğlu, son yağışlarla birlikte barajı besleyen Afrin Çayı ile Karasu ve Karaçay barajlarında da su seviyesinin arttığını belirtti.

Reyhanlı Barajı, Amik Ovası'ndaki kuş türü sayısını artırdı

"İLK KEZ BU SEVİYEDE"

Cünedioğlu, "Yöre üreticisinin yıllardır özlemini çektiği Reyhanlı Barajı, Amik Ovası'na can suyu olacak. Yaklaşık 585 bin dekarlık alana sulayacak olan Reyhanlı Barajı'nda doluluk oranı yüzde 40'a yükseldi. Hizmete alındığı günden bu yana barajda ilk kez su seviyesi bu noktalara geldi. Geçtiğimiz yıllarda önemli oranda kuraklık yaşanmıştı. Bu yılki yağışlar bölge tarımına can suyu olacak. Doluluk oranı yağışların devam etmesi nedeniyle her geçen gün artıyor" dedi.

"YER ALTI SULARI DA BESLENECEK"

Reyhanlı Barajı'nın Amik Ovası'ndaki su taşkınlarının da önleyeceğini belirten Başkan Cünedioğlu şu ifadeleri kullandı:

Karasu ve Afrin çayından gelen suları Asi Nehri’nde birleşip ovada su baskınlarına neden olmaktaydı. Bu proje ile sular barajda toplanıp gerek ülkemize ve gerekse çiftçilerimize, milletimize her alanda yararlı olacağına inanıyoruz. Geçen sene bir yandan don bir yandan kuraklık yaşayan çiftçilerimiz çok zor durumda kalmışlardı. Yer altı sularının çekilmesiyle bazı çiftçilerimiz kuraklıktan etkilendi. Bu gün barajın dolması ile yer altı suları da beslenecek. Çünkü yağışlara göre su seviyesi yükselmektedir. Geçen hafta yüzde 35 olan doluluk oranı yüzde 40'a yükseldi. Bu düşük bir rakam değil, bundan sonra daha iyi olacak. Yağışlar da devam ediyor. Baraj her geçen gün doluyor. (DHA)

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi