Bakanlık'ta bürokrat üzerinden kavga

Bakanlık'ta bürokrat üzerinden kavga
HÜSEYİN ÖZAY / TARAF - Karayolları Genel Müdürlüğü’nde, yılın son günlerinde yaşanan “görevden alma depreminin” altından, AK Saray ile Başbakanlık arasında “bürokrat” krizi çıktı. Elvan’ın, son üç aylık...

HÜSEYİN ÖZAY / TARAF - Karayolları Genel Müdürlüğü’nde, yılın son günlerinde yaşanan “görevden alma depreminin” altından, AK Saray ile Başbakanlık arasında “bürokrat” krizi çıktı. Elvan’ın, son üç aylık dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “gölge başbakanı” olarak bilinen Binali Yıldırım yaklaşık 50 bürokratını sessiz sedasız görevden aldığı belirlendi. Yıldırım’ın da bu durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Lütfi Bey adam bırakmadı efendim” diyerek anlattığı öğrenildi.

“SAĞ KOLLAR” KAPIŞTI

Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasındaki ilk kriz, bürokrat atamalarından çıktı. TRT, AA Genel Müdürlüğü başta olmak üzere son dönemde yapılan atamaların tamamı Saray’da belirlendi. Bu duruma doğrudan tepki gösteremeyen Başbakanlık ise, Saray’ın “yumuşak karnı” olarak gördükleri eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım üzerinden yürüme kararı aldı. AKP içinde bu iş için “Davutoğlu’nun Binalisi” olarak anılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Binali döneminde atanan bürokratların tamamını görevden almak için düğmeye bastı. Olay, 2014 yılının son günlerinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yaşanan görevden alma depremi ile su yüzüne çıktı. Ancak, görevden alma operasyonunda düğmenin yaklaşık üç dört ay önce basıldığı öğrenildi. Üç aylık dönem içinde daire bakanları ile birlikte Binali Yıldırım döneminde atanan yaklaşık 50 bürokratın da görevden alındığı bildirildi. Bu bürokratlar arasında, Ulaştırma Bakanlığı’nın üst düzey yöneticilerinin yanı sıra, Karayolları, PTT, gibi kurumlar da yer alıyor.

ERDOĞAN’A İLETİLDİ

Bürokratlar, konuyla ilgili şikayetlerini eski bakanları Binali Yıldırım’a iletti. Yıldırım da, konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bilgilendirdi. Yıldırım’ın, Erdoğan’a, “Lütfi Bey, görevden almadık adam bırakmadı efendim” dediği belirtildi. Saray’da yapılan değerlendirmenin ardından hükümet döneminde yapılan atama ve görevden almaların yakından takip edilmesi kararlaştırıldı. Ankara’da, bürokratlar üzerinden yürütülen kavganın önümüzdeki günlerde yeni görevden almalar ile daha da büyüyeceği tahmin ediliyor. Her iki tarafın da şu anda savaşı ulaştırma bakanları üzerinden yürüttüğü öne sürülüyor.