Bakanlığa Denetim Uyarısı Davul Zurnayla Gitmeyin!

Bakanlığa Denetim Uyarısı Davul Zurnayla Gitmeyin!
TMMOB İzmir Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, gıda denetimlerinin artırılması ve habersiz yapılması gerektiğini söyledi. Toprak, “Çoğu zaman davulla, zurnayla denetime çıkılıyor desek yanlış bir tabir kullanmış olmayız. ‘Biz denetime çıkıyoruz, bu hafta şu sektörü denetleyeceğiz’ söylemlerini doğru bulmuyoruz” dedi.

Gıda zehirlenmeleri ve gıda güvenliği konusunda konuşan TMMOB İzmir Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda denetimlerine dikkat çekti.

Denetimlerin yetersiz olduğunu belirten Toprak, Bakanlığın denetimler konusundaki verilerinin gerçeklerle örtüşmediğini ifade etti.

"DENETİMLER HABERSİZ OLMALI"

Yeterli denetim için bakanlığın personel sayısının artırılması gerektiğini belirten Toprak, yasal değişiklik çağrısında da bulunarak şunları kaydetti:

“Bakanlığın gıda kontrol görevlisi sayısı yetersiz. Başta gıda mühendisi olmak üzere gıda kontrol görevlisi sayısını arttırması gerekiyor. Artırıp sefer denetimi daha etkin ve daha yeterli bir seviyeye çıkartması gerekiyor. Hemen solunuzda önce şunu da söyleyeyim. Türkiye'de 2010 yılında 5996 sayılı yasa geldiği zaman elektrikli aletlerin gücü 30 beygirin üzerinde ve 10 personelden fazla çalıştırılan istihdamlı personel çalıştırmak zorunda. İşletme 30 beygirin veya 10 personelden az çalıştırıyorsa bir gıda mühendisi çalıştırmak zorunda değil. Türkiye'deki işletmelere baktığımız zaman yüzde 80’i 30 beygirin altında veya 10 personelden az çalıştırılıyor. Dolayısıyla ciddi bir problem var. Bu problemi ortadan kaldırabilmek için de yetkilendirilmiş gıda danışmanlığı sistemini mutlaka yürürlüğe sokulması lazım. Yapılmadığında hızlıca gelip denetim yapıp çıkmadığı gibi. Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kesinlikle rafta bulunmaması gerekiyor.

Son tüketim Son tüketim tarihi geçmiş ve ürünün satışını kesinlikle yasaktır ve tüketmemiz gerekir. Bunun önüne geçebilmek için de bakanlığın tam kadro olarak sahada olması lazım ve habersiz denetimlerini yapması lazım. Ama ne yazık ki bunu da görmüyoruz. Çoğu zaman davulla, zurnayla denetime çıkılıyor desek yanlış bir tabir kullanmış olmayız. ‘Biz denetime çıkıyoruz, bu hafta şu sektörü denetleyeceğiz’ söylemleri doğru bulmuyoruz. Denetimler habersiz olmalı."