Bakan Soylu’nun İdlib mitinginde ‘HTŞ’ detayı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 3 Mayıs günü Suriye’nin İdlib iline bağlı kasabada yapılan briket evleri, düzenlenen mitingle Suriyelilere teslim edilidi. Fakat TikTok’ta bir kullanıcı, resmi kaynaklardan paylaşılan görüntülerde bulunmayan ilginç bir detayın görüntüsünü paylaştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 3 Mayıs'ta birçok kuruluşun beraber yaptığı briket evlerin açılışı için İdlib'e gitti. Soylu'nun katıldığı törenin görüntüleri gerek resmi hesaplardan gerekse kişisel hesaplardan paylaşıldı. Fakat bir TikTok kullanıcısı, resmi kameralara yansımayan bir detayın olduğu videoyu paylaştı. Görüntülerde, İçişleri Bakanı Soylu’nun düzenlediği mitingin güvenliğini bazı bölgelerde 2018 yılında terör örgütü listesine alınan Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) militanlarının sağladığını gözüküyor.

screenshot-3.jpg

Videonun ilk 5 saniyesinde görünen askeri kamuflajlı kişilerin kolundaki beyaz-mavi renkteki logoyu, açık kaynaklarda araştırdığımız zaman HTŞ’nin güvenlik kuvveti olan ‘General Security Service’ adlı oluşuma ait olduğunu anlıyoruz.

adsiz-tasarim.jpg

Öte yandan videonun açılışı yapılan briket evlerin olduğu yerde çekilip çekilmediğini anlamak için resmi kaynaklardan paylaşılan fotoğrafları incelediğimizde lokasyonun da uyuştuğu görülüyor.

screenshot-1.jpg

Bir diğer nokta ise miting alanına gelen makam araçları. Videoda gözüken makam araçları, normalde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ülke içinde kullandığı araçlara benzemiyor. Fakat İhlas Haber Ajansı’nın 5 Şubat 2022’de geçtiği haberde kullanılan görüntülerdeki araçlarla, TikTok kullanıcısının paylaştığı görüntüdeki araçlar birbirine benziyor. Hatta, aynı marka ve model olan bir aracın, iki videoda da plakası yok.

subat-2022.jpg

Ayrıca sosyal medyada paylaşılan başka bir fotoğrafta da yine açılışı yapılan briket evlerin çevresinde, HTŞ’nin kolluk gücü olan ‘General Security Service’ logolu askerleri görmek mümkün. Fotoğrafta, Kızılay’ın bayraklarıyla beraber gözüken canlı yayın aracı ise görüntünün miting günü çekilmiş olabileceğini gösteriyor.

HTŞ nedir?

Washington Enstitüsü’nden Aaron Y. Zelin’in Şubat 2022’de IŞİD lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’nin HTŞ kontrolündeki bölgede öldürülmesinin ardından kaleme aldığı analizinde, Süleyman Soylu’nun mitinginde de görünen General Security Service’in, HTŞ’in kurmaya çalıştığı resmi devletin bir parçası olduğunu belirtiyor.

Türkiye, 31 Ağustos 2018’de HTŞ’yi terör örgütü olarak tanımış ve örgüte dair Türkiye’de bir dizi operasyon gerçekleştirmişti. Hala İçişleri Bakanlığı’nın ‘En çok aranan teröristler listesi’nde HTŞ mensubu olduğu belirtilen kişileri görmek mümkün. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada ve İngiltere de HTŞ’yi terör örgütü olarak kabul eden ülkelerin arasında.