Bakan Karaismailoğlu kabul etti: 24 saat kapalı kalan İstanbul otoyolları bakanlık sorumluluğunda

Bakan Karaismailoğlu kabul etti: 24 saat kapalı kalan İstanbul otoyolları bakanlık sorumluluğunda
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'da yaşanan kar felaketiyle ilgili 24 saatten uzun süre kapalı kalan TEM Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun sorumluluğunun bakanlıklarında olduğunu söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı canlı yayında İstanbul'da yaşanan kar felaketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu, "Bu tür doğal afetler ilk defa yaşanmıyor. Asıl sorumlu AKOM'dakilerdir" dedi.

Karaismailoğlu'nun açıklamaları şu şekilde;

"Asıl sorumlu AKOM'dakilerdir"

"Bu tür doğal afetler ilk defa yaşanmıyor. Ben 25 yıl İBB'de çalıştım. Bu işlerden sorumlu bir kişi olarak konuşuyorum. Siz oradaki kurumsal yapıyı dağıtırsanız, liyakatsız insanları doldurursanız tabii ki başarısız olacaksınız. Tabii ki sıkıntı yaşanmıştır Karayolları Genel Müdürlüğü'nün de sorumluluğu vardır. TEM Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu, Karayolları'nın sorumluluğundadır. Asıl sorumlu olan AKOM'daki kişilerdir. Eskilere baksalar her şey çözülecek. Kasım ayında tatbikatlar, simülasyonlar yapılırdı. Araçların nereye müdahale edeceği bellidir. Ama siz liyakatsız kişileri getirirseniz böyle bocalarsınız. Yolda kalan İETT otobüsleri, kış lastiği olmayan araçların yolda kalması. Vatandaş sıkıntı çekerken gözünüzün başka yerde olmaması lazım. İstanbul'un derdiyle dertlenmek lazım. İnşallah bir daha böyle süreç olmaz. Ne gerekiyorsa biz onlara da yardım ederiz. Biz onların açmadığı yollara bizim ekipleri gönderdik, yardım ettik."

"Siz ihaleyi tek bir kişiye veriyorsunuz"

"TEM otoyolu kapandı, inkar etmiyoruz. Tabii orada yolda kalan vatandaşlarımız çok büyük sıkıntı yaşadı. Koordinasyon problemi olmaması gerekir. Önceden 10 bölgeye ayrılıyor, herkesin sorumlulukları yükleniyordu. Siz bir tek ihale yapıp bir kişiye veriyorsunuz. Tuz ihalesiyle ilgili konuşulanlar var. İnşallah bundan sonra yaşanmaz. Bu tür olumsuz hava koşulları her zaman olacaktır. Hazırlıklı olmak lazım, kısa zamanda işleri çözmek lazım."

Kar felaketinin yaşandığı gün İstanbul Havalimanına inemeyen Bakan Karaismailoğlu, Atatürk Havalimanı'na inişiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Atatürk Havalimanı kapasitesini doldurmuş bir havalimanı"

"Atatürk Havalimanı'na inmememiz gerekiyordu, risk alarak indik. Atatürk Havalimanı'nda olağanüstü durumlarda acil iniş için bir pist açık. İstanbul Havalimanı'nda 2 tane pistimiz var. Bahçelievler, Bakırköy, Florya, Sefaköy nüfusun en yoğun alanlar. Şehrin göbeği burası. Atatürk Havalimanı'na inmek için Marmara denizinde saatlerce döndüğümüz günleri unutmayın. Kapasitesini doldurmuş bir havalimanı. Vatandaşı bu egzoz emisyonundan kurtarmanız gerekiyor. Yılda 1 milyon ton egzoz salgılıyorlar. Bu şehrin göbeğinde burası. 305 milyon ağaca eşdeğer egzoz salınımı demektir bu yılda. Kapasite bitmişti. Yeni kapasite gerekiyordu. İstanbul Havalimanı dünyanın transit merkezi olacak. İstanbul Havalimanı'nı kötülemeye çalışıyorlar. Yıllardır hizmet edecek bir havalimanı. Şu ana kadar 115 milyon yolcu taşıdı. 800 bin uçak iniş yaptı bu havalimanına."

"İstanbul Havalimanı zaten olmazsa olmazdı"

"Yeni havalimanı 75 milyon metrekarelik bir alandır. Bu tabii ki olacaktı, olması da gerekiyordu. Eski havalimanı 11 milyon metrekareydi. Şimdi biz 5. ve sonra 6. piste geçeceğiz. Türkiye'de turizmin artmasıyla böyle bir havalimanı zaten olmazsa olmazdı. Devletin kasasından tek kuruş çıkmadı. 25 yıllık işletme boyunca 22 milyar Euro devlete kira getirecek çok kıymetli bir eser oldu. Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu uzun soluklu master planın ürünleri. Hepsi logo gibi. Tek tek yerlerine koyup resmin tamamına bakmak lazım. Havalimanı kapandıktan sonra bölgedeki trafik yüzde 30 azalmıştır. İstanbul Havalimanı gayet güzel bir şekilde işliyor."

"İstanbul Havalimanı'nda yıkılan yer zaten yıkılacaktı"

Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nda Turkish Cargo'ya hizmet sunan tesisin çatısında, yoğun kar yağışı sonucu meydana gelen çökmeyle ilgili, "Burası geçici bir yapı. Havalimanının 7 kilometre dışında bir yapıydı. Zaten yıkılacaktı. Havalimanını ilgilendiren bir durum yok." açıklamasında bulundu.

"İBB sınıfta kaldı"

"24 yıldır İBB'de daire başkanlıkları, genel sekreter yardımcılıkları yaptım. İBB'nin yükümlülük ve sorumluluklarını çok iyi bilen birisi olarak konuşuyorum. Maalesef sınıfta kaldılar. Olumsuz hava koşulların şiddetine göre birtakım sıkıntılar tabii ki yaşayacaksınız. Ama oraya hazırlıklı olmak lazım. Pazar günü Bolu Dağı'ndaydım, pazartesi gecesi İstanbul'daki sıkıntıyı görünce sayın Bakanımızla buraya gelip müdahale edip sıkıntıyı çözdük. Gözünüz başka yerde olduğunuzda bu sıkıntılar yaşanır. Bunları söylediğiniz zaman kızmaya hakkınız yok. Bu tercihi İstanbullular yaptı. Biz devlet olarak TEM otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu'na müdahale ettik. 18 saati bulmayan bir süreçte normal akışı sağladık."