Bakan 420 bin işe alımı açıkladı: Gidenin yeri dolmadı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Bakanlık tarafından hazırlanan ve bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan "Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik"e ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
Kısa süre içinde hem sağlık altyapısını hem de sağlık hizmetlerini güçlendirecek birçok yönetmelik değişikliğinin hayata geçirildiğini ifade eden Kemal Memişoğlu, "Göreve geldiğimiz günden bugüne tek bir gayemiz var; attığımız her adımda taş üstüne taş koyarak Sağlıklı Türkiye Yüzyılı'nı inşa etmek." dedi.
BAKAN 420 BİN İŞE ALIMI AÇIKLADI
Bakan Memişoğlu, sağlık hizmetleri ve tesislerinin niteliğini artıracak kapsamlı düzenlemeler yaptıklarını belirterek, "Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, 9 sağlık meslek grubunda yaklaşık 420 bin sağlık çalışanı için yeni istihdam alanı oluşturuyoruz." ifadesini kullandı.
Sağlık hizmetleri ve tesislerinin niteliğini artıracak kapsamlı düzenlemeler yaptıklarını bildiren Memişoğlu, şunları kaydetti:
"Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle 9 sağlık meslek grubunda yaklaşık 420 bin sağlık çalışanı için yeni istihdam alanı oluşturuyoruz. Sağlık hizmetlerimizi daha yaygın ve erişilebilir hale getirecek uygulamaları mümkün kılıyoruz. Bizler, millete hizmetin boynumuzun borcu olduğuna inanıyor, bu mesuliyetin bilinciyle canla başla çalışıyoruz. Yeni yönetmeliğin ülkemiz, milletimiz ve büyük sağlık ailemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum."
GİDENİN YERİ DOLMADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yurt dışına giden doktorlar için 'Gidiyorlarsa gitsinler. Buralar boş kalmayacak” demişti.
Daha sonra o doktorları Türkiye'ye dönmeleri için çağrı yapan Erdoğan kamu spotu yayımlamış, 'Değerli kardeşim, sizi yuvanıza, ülkenize dönmeye davet ediyorum. Bilimsel çalışmalarınız için gereken tüm imkanlar devletimiz tarafından sağlanacaktır.' demişti.
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre, 2024 yılında yurt dışında çalışmak için 2 bin 692 hekim, İyi Hal Belgesi aldı. 2020’de 931, 2021’de bin 405, 2022’de 2 bin 685, 2023’te 3 bin 25 ve 2024’te ise 2 bin 692 hekim, yurt dışına çıkmak için TTB’ye İyi Hal Belgesi almak için başvurdu.
TTB Merkez Konsey Üyesi Nilüfer Ustael, hekim göçüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Geçen seneye oranla 2024’te İyi Hal Belgesi alan hekim sayısında yaşanan düşüşün hekimlerin yurt dışına gitmekten vazgeçtiği anlamına gelmediğini belirten Ustael, bu durumun Avrupa ülkelerindeki vize uygulamasından kaynaklandığını söyledi. Türkiye’deki koşulların herkes için zor olduğunu ancak tıp fakültesi okuyan öğrenciler ve hekimler için ilave bir zorluğu olduğuna değinen Ustael, hekimlerin çözümü yurt dışına gitmekte bulduğunu söyledi.
Tıp fakültesi öğrencilerinin de yurt dışına gitmek için Almanca dil kursuna yoğun ilgi gösterdiğine dikkati çeken Ustael, her yerde tıp fakültesi açılması ile verilen eğitimin niteliğinin giderek düştüğünü kaydetti.
Kaynak:AA - ANKA