Bahçelievler'de deprem komisyonu kurulması teklifi AKP'nin oylarıyla reddedildi

Bahçelievler'de deprem komisyonu kurulması teklifi AKP'nin oylarıyla reddedildi
CHP’li ve MHP’li meclis üyelerinin 19 evet oyuna rağmen AKP’li 21 meclis üyesinin karşı oyuyla önerge kabul edilmedi.

Birinci dereceden deprem bölgesi olan Bahçelievler’de CHP’li meclis üyelerinin deprem komisyonu kurulması için verdikleri önerge AKP’lilerin oylarıyla reddedildi. Önergeye AKP’li 21 meclis üyesi ret oyu kullanırken, CHP’li 16, MHP’li 3 meclis üyesi ise evet oyu verdi.

Geçtiğimiz haftalarda meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul bir kez daha fay hattı üzerinde kurulu bir şehir olduğunu hatırladı. 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi’nin ardından İstanbullular, 20 yıl önceki felaketin tekrarından endişeli. İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm belediyeler, depremle ilgili hazırlıklarına ağırlık verirken Bahçelievler Belediyesi'nde, deprem komisyonu kurulması için verilen önerge reddedildi.

CHP’li meclis üyeleri İsmail Hakkı Temel, Yalçın Avcı, Elif Dehmen Temiz ve Seyit Ali Aydoğmuş tarafından verilen yazılı önerge, CHP’li ve MHP’li meclis üyelerinin 19 evet oyuna rağmen AKP’li 21 meclis üyesinin karşı oyuyla kabul edilmedi.

"Bahçelievler’in yarısı ağır hasar görebilir"

CHP’li meclis üyeleri, Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın İBB’nin talebiyle hazırladığı rapora dikkat çektiği önergede şu ifadeleri kullandı:

“… Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİKA) firması Bahçelievler ilçesinin 1. derecede deprem bölgesinde olduğu; 7 ve üzeri bir depremde ilçedeki 24 bin yapı stokunun yüzde 50’sinin ağır hasar göreceği tespitinde bulunmuştur. Bu nedenle belediyemiz bünyesinde Deprem Komisyonu kurulması talebinin dikkate alınarak teklif kararı olarak oylanmasını arz ederiz."

Önergeyi veren meclis üyelerinden CHP Bahçelievler İBB Meclis Üyesi Seyit Ali Aydoğmuş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Bahçelievler Belediyesi’nin depreme yönelik hiçbir hazırlığının olmadığını söyledi. Deprem komisyonu kurulması için verdikleri önergeyle ilgili bilgi veren Aydoğmuş, “Bahçelievler Belediyesi’nin deprem için bir hazırlığının olmadığını, yapı stokumuzun yüzde 80’inin 1999’dan önce yapıldığını ve depreme dayanıksız olduğunu, imar affıyla birlikte zayıf yapıların bir şekliyle vatandaş için mezar haline getirildiğini gerekçe göstererek bir teklifte bulunduk. Bahçelievler’de bir deprem komisyonu kurulması ve öncelikle bu komisyonun bir çalışma grubu haline getirilerek riskli binaların tespit edilmesi ve halka bu konuda bilgi verilmesini istedik” dedi.

“Belediye bütçesinin sadece 20’de 1’ini deprem hazırlıklarını ayırdılar”

7 ve üzeri bir depremde Bahçelievler’deki binaların neredeyse yarısının ağır hasar görme riski taşıdığını vurgulayan Aydoğmuş, “Bahçelievler Belediyesi’nde deprem ve kentsel dönüşümle ilgili ayrılan bütçe 2 milyon 750 bin TL. Yani bütçenin 20’de biri. Deprem diye bir dertlerinin olmadığını görüyoruz. Ada bazlı bir çalışma yaparak Bahçelievler’in bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekirken ranta yönelik parsel bazında çalışmalar yapılıyor. Depremle ilgili bir hazırlıklarının olmadığını gördük ve uyarı anlamında tarihe not düşmek anlamında böyle bir komisyonun kurulmasını ve acil bir şekilde çalışmasını teklif ettik. 21’e 19 önergemiz reddedildi. MHP’nin 3 meclis üyesi arkadaşımız destek verdi” diye konuştu.

“Deprem için hazırlık yapmak istemiyorlar”

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu da konuyla ilgili meclis üyelerinden bilgi aldı. Kaftancıoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Yıllardır siyasi iktidara yaptığımız uyarıların ne kadar yerinde olduğunu geçtiğimiz haftalarda herkes hissetti. Deprem olduktan sonra değil olmadan önce somut adımlar atılması gerekiyor. Bu karardan Bahçelievler Belediyesi’nin AKP’li meclis üyelerinin deprem için hazırlık yapmak istemediklerini anlıyoruz. Hiçbir siyasi parti farkı gözetmeksizin herkesin bu konuda elini taşın altına koyması gerekirken bu karar tam bir akıl tutulması. İnsan hayatını direkt ilgilendiren böyle bir meseleye bile AKP’lilerin rant hırsıyla ve partizanca yaklaşması kabul edilemez. Meclis üyelerimiz yeni bir önergeyle bu konuyu gündemde tutmaya devam edecek” dedi.

İlgili Haberler
Etiketler :