29 Mart 2024
İstanbul 13 °C
Halk TV Canlı Yayın

AYM'den FETÖ'den ihraç edilen 3 eski savcı için karar

AYM'den FETÖ'den ihraç edilen 3 eski savcı için karar
Anayasa Mahkemesi, FETÖ'den ihraç edilen 3 cumhuriyet savcısı için ihlal kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen 3 cumhuriyet savcısı ve Can Dündar'ın villasının satışını organize ettiği iddiasıyla tutuklanan avukat Bekir Mustafa Yılmaz için ihlal kararı verdi.

Yüksek Mahkeme, tutuklamaların hukuki olmaması nedeniyle Anayasa’nın 19’uncu maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Serik Cumhuriyet Savcısı Mustafa Açay, Artvin Cumhuriyet Savcısı E.A ve Alaşehir Cumhuriyet Savcısı Ali Aktaş, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle HSYK kararlarıyla meslekten ihraç edildi.

Tutuklu yargılanan 3 eski savcı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunarak, hukuka aykırı tutuklandıkları gerekçesiyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini öne sürdü. Açay, yargılandığı davada 6 Temmuz 2018'de, E.A. 17 Nisan 2018, Aktaş da 13 Şubat 2019 tarihinde beraat etti.

'KİŞİ HÜRRİYETİ VE GÜVENLİĞİ HAKKI İHLAL EDİLDİ'

Anayasa Mahkemesi, Açay ve E.A'nın başvurusunu 3 Temmuz, Aktaş'ın başvurusunu 17 Temmuz’da görüşerek üç başvuru için de ihlal kararı verdi. AYM, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle Anayasa’nın 19’uncu maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Açay ve E.A ile ilgili ihlal kararları, oyçokluğuyla alındı. Mahkeme ayrıca Açay ve E.A’ya 27 bin 500 lira, Aktaş’a ise 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. İhlal kararlarının gerekçelerinde şu tespitlere yer verildi:

"Tutuklama kararı ve soruşturma belgelerinde yer alan tespit ve değerlendirmeler kapsamında somut olayda suç işlendiğine dair kuvvetli belirtinin ortaya konulamadığı sonucuna varılmıştır. Kaldı ki bu tespit kovuşturma evresi bakımından da geçerlidir. Varılan bu sonuç karşısında tutuklama nedenlerinin bulunup bulunmadığına ve tutuklamanın ölçülü olup olmadığına ilişkin ayrı bir inceleme yapılmasına gerek görülmemiştir. Açıklanan gerekçelerle suç işlendiğine dair kuvvetli belirtiler ortaya konulmadan başvurucu hakkında tutuklama tedbirinin uygulanmasının kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına ilişkin olarak olağan dönemde Anayasa’nın 19’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasında yer alan güvencelere aykırı olduğu sonucuna varılmıştır."

AVUKAT YILMAZ İÇİN 'İHLAL' KARARI

Can Dündar’ın villasını satışını organize ettiği iddiasıyla tutuklanan avukat Bekir Mustafa Yılmaz’ın bireysel başvurusu ise 17 Temmuz’da görüşüldü. AYM, 20 Şubat 2019’da adli kontrol şartıyla cezaevinden tahliye olan Yılmaz hakkında da ihlal kararı verdi.

Mahkeme, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle Anayasa’nın 19’uncu maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmederken, ihlal kararı oyçokluğuyla alındı. AYM ayrıca başvurucuya net 25 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.