Avrupa İlaç Ajansı'ndan AstraZeneca açıklaması

Avrupa İlaç Ajansı'ndan AstraZeneca açıklaması
Kurum, aşının yan etkisi ile ilgili perşembe günü nihai bir karar verileceğini belirtirken, "Aşının avantajları risklerinden çok daha büyük" açıklamasını yaptı.

Avrupa İlaç Ajansı son günlerde özellikle Avrupa ülkelerinde tartışma yaratan AstraZeneca aşısı ile ilgili dikkat çekici bir açıklama yaptı. Kurum, aşının yan etkisi ile ilgili perşembe günü nihai bir karar verileceğini belirtirken, "Aşının avantajları risklerinden çok daha büyük" açıklamasını yaptı.

Perşembe günü detaylı bir açıklama yapacaklarını açıklayan EMA, “Soruşturma ve inceleme devam ederken aşının faydalarının kanıtlandığı bir gerçek. Yan etki yüzünden yaşamını yitirenlerin sayısı çok fazla değil. Aşının faydaları risklerinden çok daha fazla” denildi.

EMA tarafından yapılan açıklamada ayrıca “Aşının kanda pıhtılaşmaya neden olduğuna dair bir sonuç yok” ifadesi kullanıldı. Yetkililer pıhtılaşmanın çok nadir görüldüğünü ve buna göre incelemelerin yapıldığını da vurguladı.

Ne olmuştu?

İngiltereli firma AstraZeneca'nın geliştirdiği koronavirüs aşısı, Avrupa'da pek çok ülkede yaygın bir yan etkiye neden olurken, ülkelerden yasaklama kararı haberleri gelmeye devam ediyor. AstraZeneca şirketi ise iddialara dair bir kanıt bulamadıklarını belirterek, İ uygulanan 17 milyon koronavirüs aşısıyla ilgili güvenlik analizlerinde aşının kanda pıhtılaşmaya yol açtığına ilişkin bir bulguya ulaşmadıklarını, klinik çalışmalarda da bu yönde bir eğilim gözlemlemediklerini söyledi

Etiketler :