Avcılar'da depremde yıkılan minareden de malzeme çalmışlar

Avcılar'da depremde yıkılan minareden de malzeme çalmışlar
Yıkımda cami minaresinin standartlara uygun yapılmadığı minarede 14 veya 16 milimetrelik yerine 8'lik demir kullanıldığı belirtildi.

39 yıllık Hacı Ahmet Tükenmez Camii'nin minaresi 26 Eylül'de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde yıkıldı. Avcılar Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlilerinin incelemesi ardından cami, 1 gün sonra detaylı incelenmek üzere mühürlendi.

DENETİM YAPILMAMIŞ

İstanbul ve çevresinde çok sayıda cami ve minaresinin yıkımında görev yapan uzmanlardan Yücel Özden, “Bu minarelerin yapımında denetim olmamış. Minarenin içine de merdiven koymamışlar. Kopan yerde 8'lik demir var. Oysa en az 14-16'lık demir olması lazım. Bunun yanı sıra içinde birbirini tutacak merdivenler olması lazım. İçinde merdiven de yok. Rüzgar vurduğu zaman zayıf yerden kopar. Bu sadece Avcılar'daki camiye özgü bir şey değil. Başka yerlerde yıktığımız cami minarelerinde de aynı durum vardı. Bağımsız yapmışlar. İndirirken devriliyor veya açılmış, patlamış. Böyle eski yapılarda hep sıkıntılar var” diye konuştu.

Özden, minare çevresinin 5 metre 80, içinin 5 metre 20 santimetre olduğunu, kesildikten sonra zincirlerle indirilecek parçaların terazi hassaslığında dengede tutulması gerektiğini çalışmaların akşam saatlerinde tamamlanacağını söyledi.

Avcılar Müftüsü Bekir Derin ise caminin veya diğer minare için risk raporu bulunmadığını savunarak caminin kısa sürede ibadete açılabileceğini söyledi

İlgili Haberler
Etiketler :