Aşırı sıcaklar depremi tetikler mi? Okan Tüysüz 3 bölge için uyardı!

Aşırı sıcaklar depremi tetikler mi? Okan Tüysüz 3 bölge için uyardı!
Prof. Dr. Okan Tüysüz, kavurucu yaz sıcaklarını hissettiğimiz günlerde en merak edilen sorulardan birini cevapladı. Tüysüz, aşırı sıcakların deprem riski oluşturup oluşturmadığını cevapladı. Uzman isim 3 kritik bölgeye dikkati çekti.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Okan Tüysüz, kavurucu sıcakların deprem üzerindeki etkisini değerlendirdiği açıklamasında 3 kritik bölgeye de dikkati çekti. Tüysüz'ün dikkat çeken açıklaması şöyle oldu:

"AŞIRI SICAKLAR DEPREMİ TETİKLEMEZ"

Depremle sıcak ilişkisinden bahsedemeyiz. 6 Şubat depremi Şubat'ta kar yağarken oldu. Kar yağdığı zaman deprem oluyor diyemeyeceğimiz gibi. Sıcaklıklar, soğukluklar ve diğer meteorolojik olaylarla depremin ilgisi yok. Meteorolojik olaylarla depremin, özellikle sıcaklıkların hiçbir ilgisi yok.

"DEPREMLER DEVAM EDECEK"

2023 Şubat depreminden sonra özellikle Doğu Anadolu'da uzun süren deprem etkinliği var. Hala bu bölgede muhtelif depremler, artçı depremler oluyor. Dolayısıyla bu depremler devam edecek. Ege bölgesi ve bugün deprem de dahil olmak üzere dünyanın en sık bölgelerinden birisi. En büyük deprem değil ama sık deprem üreten bölgelerden.

3 KRİTİK BÖLGE VAR

Büyük deprem beklentisi olan yerler Marmara, Bingöl Yedisu gibi bölgeler. Buralar artık zamanını doldurmuş herhangi bir zamanda olabilecek depremler. Maalesef ne toplum ne kişi ne idare olarak depreme hazır olduğumuz söylenemez.