Asgari ücretliye yüzde 30 emekliye yüzde 15 tatlıya yüzde 900 zam! Bayramda ağzımızın tadı olmayacak

Asgari ücretliye yüzde 30 emekliye yüzde 15 tatlıya yüzde 900 zam! Bayramda ağzımızın tadı olmayacak
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, emekli ikramiyesinin 4 bin TL olmasını eleştirerek tatlılara yapılan zam oranlarını tek tek sıraladı. Bu sırada akıllara asgari ücretliye ve emekliye yapılan zam oranları geldi.

Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezi baklavanın fiyatları, son yıllarda büyük bir artış gösterdi. 2018 yılında baklavanın kilosunun 90 lira civarında olduğunu hatırlatan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, o dönemde verilen 1000 TL’lik bayram ikramiyesi ile 11 kilo baklava alınabildiğini belirtti. Ancak, 2018’den günümüze baklavanın fiyatı 10 kat, emekli bayram ikramiyesi ise sadece dört kat arttı. Bu yıl verilen 4000 TL’lik ikramiye ile ise sadece dört kilo baklava alınabiliyor. Bakırlıoğlu, “Emeklinin yediği yedi kilo baklavayı ne torunları, ne de tatlılar yiyenlerin yüzü güldürebilir. Maalesef, bu bayramda da emeklinin ağzının tadı olmayacak” dedi.

İKRAMİYE ARTIŞI ENFLASYON KARŞISINDA YETERSİZ KALDI

2018 yılında 1000 TL olarak belirlenen emekli bayram ikramiyesi, 2021’de 1100 TL, 2023’te 2000 TL ve 2024’te 3000 TL’ye yükseldi. Ancak enflasyon oranları göz önüne alındığında, ikramiyenin alım gücü her yıl azalmaya devam etti. Bakırlıoğlu, emekli bayram ikramiyesinin alım gücünün yüksek enflasyon nedeniyle hızla eridiğini vurguladı.

DİĞER TATLILARDA FİYAT ARTIŞI YÜKSEK ORANDA GERÇEKLEŞTİ

Fiyat artışları yalnızca baklava ile sınırlı kalmadı. Şerbetli tatlılar da benzer şekilde büyük bir fiyat artışı yaşadı. Bakırlıoğlu, baklavanın dışında tulumba, fıstıklı tel kadayıf, cevizli tel kadayıf ve kalburabastının fiyatlarının da önemli oranda arttığını ifade etti.

  • Tulumbanın kilosu 50 TL’den 325 TL’ye çıkarak 6.5 kat arttı.
  • Fıstıklı tel kadayıf, 90 TL’den 825 TL’ye çıkarak 9 kat arttı.
  • Cevizli tel kadayıf ise 65 TL’den 600 TL’ye çıkarak 9 kat bir artış gösterdi.
  • Kalburabastının kilosu ise 45 TL’den 350 TL’ye çıkarak 7.5 kat bir fiyat artışı yaşadı.

Bakırlıoğlu, bu fiyat artışlarının bayramda tatlı tüketimini zorlaştıracağını ve emeklinin bu durumdan en çok etkilenen kesim olduğunu söyledi.

Kaynak:Cumhuriyet