Asgari Ücret İçin Son Rakamlar Belli Oldu: Milyonların Beklediği Rakamlar Belli Oldu

Asgari Ücret İçin Son Rakamlar Belli Oldu: Milyonların Beklediği Rakamlar Belli Oldu
Milyonların gözü kulağı açıklanacak asgari ücret rakamlarında. Asgari Ücret Komisyonu dün ilk toplantısını yaptı rakamın belirlenmesi için ilk adımı attı. Artışın yüzde 40, 45 ve 50 olması senaryoları ağırlık kazandı. Tespit Komisyonu ikinci toplantısı 18 Aralık'ta. Peki masadan hangi rakamlar çıkacak, kim ne istiyor?

Asgari Ücret Komisyonu dün ilk toplantısını yaparak milyonların beklediği rakamın belirlenmesi için ilk adımı attı. Artışın yüzde 40, 45 ve 50 olması senaryoları ağırlık kazandı. Tespit Komisyonu ikinci toplantısı 18 Aralık'ta yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında toplanan Komisyonu'nun ilk toplantısı bir saat sürdü.

İşçi heyetine Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetine ise TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol başkanlık etti.

"DENGELİ BİR RAKAM OLMALI"

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde dengeli bir rakam ve mutabakatla tamamlamak arzusunda olduklarını söyledi.

"ÇALIŞANI ENFLAYONA EZDİRMEYECEĞİZ"

Bakan Işıkhan toplantının açılış konuşmasında, 2024 yılı asgari ücret miktarının sosyal diyalog yoluyla, ekonomiyi büyütecek, çalışanların gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacaklarını söyledi.

Işıkhan, "2002'de net 184 lira olan asgari ücreti 2023 yılında net 11 bin 402 liraya çıkararak nominal olarak 61 kata, reel olarak ise yaklaşık 3 katına çıkardık.

Yeni yılda hem işçi hem de işvereni memnun edecek yeni bir düzenlemeyi hep birlikte hayata geçireceklerine inandığını vurgulayan Işıkhan, "2024 yılı için belirlenecek asgari ücretin, çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı korumasına ve istihdam hedeflerimizi desteklemesine dikkat edeceğiz.

Hem çalışanımızın hem de işverenimizin yanında olduysak bugün de yine aynı hassasiyetle hareket edeceğiz" diye konuştu.

4 İŞÇİ DE TOPLANTIDA YERİNİ ALDI

Toplantıya bu yıl ilk kez Türk-İş adına 4 asgari ücretli işçi de katıldı. Komisyonda söz alan işçiler mevcut ücretle geçinemediklerini dile getirdi.

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, asgari ücretin bir pazarlık ücreti olmadığını belirterek, bu yılki komisyonda yer alacak 4 işçinin, yaşadıkları geçim sıkıntısını paylaşacaklarını dile getirdi.

Ağar, şu aşamada herhangi bir rakam söylemenin anlamlı olmadığını belirterek, "İşveren tarafından ücret gelecek ki biz ona göre değerlendirme yapacağız" dedi.

Toplantıda ikinci toplantının tarihi ve yol haritası belirlendi.

Etiketler :