Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç yanıtladı: Her 6 ayda bir aşı mı olacağız?

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç yanıtladı: Her 6 ayda bir aşı mı olacağız?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "İki doz mRNA (BioNTech) aşısı olan vatandaşlarımızın da hatırlatma dozuna ihtiyacı olacak" açıklamasının ardından 3.dozun ne zaman yapılması gerektiği soru işareti yarattı. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç, "şu anda bilimsel bilgiler iki doz Biontech aşısının en az 6 ay ile 1 yıl arasında koruyucu etkisi olduğu biliniyor" diye konuştu.

NAZLICAN ERMİŞ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech aşısı olanlara hatırlatma dozunun 5-6 ay sonra uygulanabileceğini açıklamasının ardından aşıya ilişkin 'Ne zaman olmalı?' sorusu gündeme geldi.

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, halktv.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "İki doz Biontech'in şu anda yaygın olarak kabul edilen görüş ortalama 8 ay koruyucu etkisi olduğu söyleniyor. Yeni varyantlar çıkar ve önümüzdeki süreçte aşılama böyle yavaş giderse buna göre yapılan çalışmalar bize yol gösterecek ama şu anda bilimsel bilgiler iki doz Biontech aşısının en az 6 ay ile 1 yıl arasında koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bugünden böyle bir açıklama yapması bilimsel bir veriye dayanarak yaptığı bir açıklama değil" diye konuştu.

Karakoç'un açıklamaları şöyle oldu:

'Sinovac sonrası mutlaka hatırlatma aşısı öneriliyor'

"Özellikle çift doz Sinovac aşısı yapılanlara mutlaka bir hatırlatma dozu yapılan çalışmalar sonucunda kabul gören bir görüş. İki doz Sinovac sonrası 4. aydan itibaren direnç giderek azalıyor. Dolayısıyla iki doz Sinovac sonrası mutlaka hatırlatma aşısı Sinovac ya da Biontech öneriliyor yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda bu kararı Dünya Sağlık Örgütü dahi kabul etti. Bizim ülkemizde de uygulanıyor.

'Şu anki bilimsel veriler çift doz Biontech aşısının 8 ile 12 ay arası koruma sağladığı yönünde'

İki doz Biontech'in şu anda yaygın olarak kabul edilen görüş ortalama 8 ay koruyucu etkisi olduğu söyleniyor. Yeni varyantlar çıkar ve önümüzdeki süreçte aşılama böyle yavaş giderse buna göre yapılan çalışmalar bize yol gösterecek ama şu anda bilimsel bilgiler iki doz Biontech aşısının en az 6 ay ile 1 yıl arasında koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bugünden böyle bir açıklama yapması bilimsel bir veriye dayanarak yaptığı bir açıklama değil. Şu anki bilimsel veriler çift doz Biontech aşısının 8 ile 12 ay arası koruma sağladığı yönünde. Mevcut varyantlara karşı koruma sağladığı da biliniyor.

'Yeni bir aşılama programı gerekebilir'

Şöyle bir tehlike var ne yazık ki. Dünya genelinde aşılamanın hızlı gitmediği, dolayısıyla herkesin ya da dünyada genelinde düşündüğümüzde toplumsal bir bağışıklık sağlanmadığı bir ortamda yeni ve daha dirençli varyantlar çıktığında yeni bir aşılama programı gerekebilir. Bugünden bunu kestirmek güç."