AKP'nin açıkladığı nadir toprak elementi rezervi miktarı akademisyenlerden 50 kat fazla çıktı

AKP'nin açıkladığı nadir toprak elementi rezervi miktarı akademisyenlerden 50 kat fazla çıktı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Etem Karakaya, AKP'nin 694 milyon ton olarak açıkladığı Eskişehir Beylikova'daki nadir toprak elementi (NTE) rezervinin 1,4 milyon ile 14 milyon ton arasında olduğunu söyledi. İktidarın iddiası olan 694 milyon ton ise 14 milyon tondan tam olarak 49,57 kat daha fazla.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Etem Karakaya, Türkiye'nin Eskişehir Beylikova'daki nadir toprak elementleri rezervinin ekonomik potansiyele dönüştürülmesi konusunda değerlendirmelerde bulundu. İktidarın bu yıl devreye alınacağını açıkladığı endüstriyel tesisle ilgili Karakaya, Türkiye'nin NTE üretiminde teknolojik altyapısının yetersiz olduğuna dikkat çekti.

'AR-GE VE İŞ BİRLİĞİ ŞART'

Prof. Dr. Karakaya, Türkiye'nin nadir toprak elementlerindeki değer zincirine girebilmesi için yüksek maliyetli teknoloji transferi, büyük ölçekli finansman ve küresel pazarlara erişim gibi yapısal engelleri aşması gerektiğini vurguladı. Sözcü’ye konuşan Karakaya, "Türkiye için asıl sınav, yüksek katma değerli üretimi, çevresel sürdürülebilirlik ile birlikte tasarlayan bir NTE stratejisi kurabilmek olacak" yorumunu yaptı. Rezerv büyüklüğünün tek başına stratejik güç getirmediğini belirten Karakaya, NTE temelli nihai ürünlerin değerinin 40 milyar doları aştığını kaydetti.

İKTİDAR 694 AKADEMİSYENLER 14 DEDİ

Eskişehir'deki rezervin büyüklüğü tartışma konusu olmaya devam ediyor. AKP, 694 milyon tonla dünyanın en büyük ikinci NTE rezervinin Beylikova'da keşfedildiğini vurgularken, akademi dünyası mesafeli yaklaşıyor. Karakaya, "Akademik çalışmalar Türkiye'deki yatakların yüzde 0,2'si ile yüzde 2'sinin nadir toprak oksitlerinden oluşmasının muhtemel olduğunu gösteriyor. Bu ise 1,4 milyon ile 14 milyon ton arası NTE rezervi anlamına geliyor" dedi.

ABD VE DİĞER ÜLKELERLE İŞ BİRLİĞİ GÜNDEMDE

Karakaya, Türkiye'nin NTE'de teknolojik altyapısının Çin'e karşı yetersiz olduğuna dikkat çekerek Ankara'nın ABD, Kanada, İsviçre gibi ülkelerle iş birliği görüşmeleri yaptığını yazdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçen yılki Beyaz Saray ziyaretinde de NTE'lerin gündeme geldiği hatırlatıldı.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi