AKOM uyardı: İstanbul’a kar geliyor

AKOM uyardı: İstanbul’a kar geliyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kentte hafta sonu görülecek yağışların, şehrin kırsal ve yüksek bölgelerinde karla karışık yağmur, zaman zaman kar şeklinde düşmesinin beklendiğini duyurdu

İstanbul'a kar yağışı bu hafta sonu bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan açıklamaya göre, şehrin kırsal ve yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur, zaman zaman kar şeklinde yağış bekleniyor.

AKOM, İstanbul'da bugün hava sıcaklığının 17 dereceye kadar çıkacağı, ancak yarın öğle saatlerinden itibaren sıcaklıkların 8-10 derece birden azalarak kış değerlerine gerileyeceğini duyurdu. .

AKOM, vatandaşları olası buzlanma ve don olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

“YÜKSEK BÖLGELERDE KAR BEKLENİYOR”


Açıklamada, yarın öğle saatlerinden itibaren pazar sabahına kadar görülecek yağışların, şehrin kırsal ve yüksek bölgelerinde karla karışık yağmur, zaman zaman kar şeklinde etkili olabileceği uyarısında bulunuldu.

İstanbul'da beklenen kar neden bir türlü gelmedi?

Ocak ayının ortasına gelmemize rağmen İstanbul'da beklenen kar yağışı bir türlü gerçekleşmedi. Bu durumun başlıca nedeni, sıcaklık yoğunluğuyla birlikte El Nino'nun etkileridir.

El Nino, Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen ve ortalama 2 ila 7 yılda bir tekrarlayan bir hava olayıdır. El Nino'nun yaşandığı dönemlerde, okyanustaki sıcak sular normalden daha sıcak olur. Bu durum, dünya genelinde hava sıcaklıklarında artışa neden olur.

Küresel ısınma, El Nino'nun etkilerini daha da şiddetlendirmektedir. İstanbul gibi büyük şehirler, küresel ısınmanın etkilerinden daha fazla etkilenmektedir. Bu nedenle, İstanbul'da kar yağışı, geçmiş yıllarda olduğu kadar sık görülmemektedir.

İstanbul'da beklenen kar yağışını etkileyen diğer bir faktör de, şehirdeki yoğun nüfustur. Kalabalık şehirlerde, binalar ve asfaltlar güneşin ısısını hapsederek hava sıcaklığını yükseltir. Bu da kar yağışını zorlaştırır.

İstanbul'da kar yağışı için sıcaklıkların eksi 5 derecenin altına düşmesi gerekir. Ancak, El Nino'nun etkileri ve şehirdeki yoğun nüfus nedeniyle, hava sıcaklıkları henüz bu seviyeye ulaşamamıştır.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre, İstanbul'da kar yağışı için önümüzdeki haftalarda bir fırsat doğabilir. Ancak, kesin bir tarih vermek henüz mümkün değildir.

Etiketler :