Ahmet Davutoğlu ve Meral Akşener bir araya geldi

Ahmet Davutoğlu ve Meral Akşener bir araya geldi
Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu ile İYİ Parti Lideri Meral Akşener bir araya geldi. İki lider görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

Dün, TL'nin piyasalarda sert değer kaybı yaşaması ve döviz karşısındaki düşüşü sonrası alarma geçen muhalefet partileri arasında görüşme trafiği hızlandı. Dün, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen Davutoğlu; bugün de İYİ parti Lideri Meral Akşener ile bir araya geldi. İki lider görüşme sonrası kameraların karşısına geçti.

'Önce sizin zihniyetinize karşı bir kurtuluş savaşı vermek gerek'

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

Görüşme talebime imkan verdikleri için Sayın Genel Başkan'a teşekkür ediyorum. Türkiye toplumu çok tedirgin bir 24 saat yaşadı, hala yaşıyor. Doların değeri bir toplantıda değişebiliyor.

Kaygımız şu. Hem Türkiye vatandaşı olarak hem devlet görevi üstlenmiş bir devlet adamı ve akademisyen kimliğiyle. Kaygılarımı paylaşmayı ahlaki bir sorumluluk olarak görüyorum. Her toplum kriz yaşar. Her siyasi iktidar hata yapabilir. Ciddi yüzleşmeler yaşanabilir. Bunların aşılmasının en asgari şartı krizi anlamak ve çözmek için adım atmaktır. Sayın cumhurbaşkanının yaptığı açıklama var olan kaygımı endişeye dönüştürdü.

Sayın cumhurbaşkanı. Elinizde istihbarat birimleri var. Bankacılık sistemine giriş çıkışlar, dolar hareketlilikleri, bir sent hareket etse bankacılık sistemi farkına varır. Çıkın ve açıklayın. Türkiye'yi ekonomik kurtuluş savaşı yapmak zorunda bırakan bu mihraklar kimdir? Göreviniz anonim düşman icat etme görevi değil. Hamasi bir dil kullanmak yerine bu operasyonu kim yapıyorsa onlara devletin ve Türkiye ekonomisinin gücünü gösterin.

Türk Lirası tasarruf aracı olmaktan da çıktı, değiş tokuş aracı olmaktan da çıktı. Bir yanda dolar zenginleriyle dolar her değer kazandığında servetini artıran seçkin bir grup, diğer yanda Türk lirası kazananlar perişan.

Böyle bir tabloda ülkenin en alt gelir grubundaki yüzde 5'lik kesim yılda 5 bin lirayla geçiniyor. Başbakanlığım döneminde asgari ücret 476 dolardı şimdi 250 dolar.

Şimdi ne olacak? Endişem Türk varlıklarının ucuzlaması. İşte o dış mihrakların gelip ona çöreklenmesi. Daha geçen hafta bir bankamızın hisselerinde satış oldu ve 2.2 milyar euroydu işlem yapıldığında. Şimdi 1.8 milyar euro'ya geriledi. Türk varlıklarını ucuzlatıyorsunuz. Mandacı anlayıştakilerin buraya gelmesine sebep oluyorsunuz. Sonra kurtuluş savaşı. Önce sizin zihniyetinize karşı bir kurtuluş savaşı vermek gerek.

Buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum, toplantı ve gösteri yapmak anayasal haktır bu hak kullanılabilir ama hiçbir provokasyona gelmeden, hukuki olarak süreçleri tamamlanmamış kontrolsüz kitle gösterilerinden uzak durmaya çağırıyorum.

'Cehaletleri, inatları ve tercihleri...'

Davutoğlu ile faydalı bir istişarede bulunduklarını söyleyen Akşener de, "Bilgilerimizi, fikirlerimizi birleştirdik. Türkiye'nin içinde bulunduğu şartları sayın başbakanımız anlattı. Ben şunu ekleyeyim. Bir şeyi bir kere yaparsanız kazadır, ikinci defa yapıyorsanız hatadır, üçüncü defa yapıyorsanız tercihtir" dedi.

Akşener'in açıklamaları şu şekilde:

Beceriksizliğin, cahilliğin sonunda geldiğimiz nokta bu. Kurtuluş savaşı seçim kazanmak için aba altından sopa göstermekse, öğrenci hadiselerinde yer almış biri olarak bilirim ki kaosun parçası olan yönetemez. O da paketlenir. O manada bizi yönetenlerin ayağını denk alması lazım. Ama paramız üzerinden çok önemli ve güzel tanım yaptınız. Milli paramız. Milli ve yerli ya bu arkadaşlarımız. Milli paramız yerlerde sürünüyor. İtibar diyor ya muhterem. İtibar masraf yapmakla olmaz. Paranızın gücüyle olur, üretiminizle olur. İyi eğitim verdiğiniz gençlerle olur, tarımla sanayiyi birleştirmekle olur. Teknolojiye yaptığınız yatırımlarla olur.

Sağduyulu, akıllı, mantıklı olmak zorundayız. Bu iş bilmez, cahil ve cehaletiyle övünen, inat bu arkadaşları sandıkta oylarınızla elbette göndereceğiz. Ondan sonraki fasılda da bu ucube sistemden kurtulacağız. Ekonomik kadrolarımız yan yana geldiğinde son derece bu ülkenin iyi yetiştirdiği bir yapıdan söz ediyoruz. Her bir siyasi partinin önemli iddiaları ve çözüm önerileri var. İYİ Parti adına konuşursam tespit yapıp çözümleri paylaşıyoruz. Cehaletleri, inatları ve tercihleri çözümden uzak kalmalarına sebep oluyor. Türkiye sahipsiz değil. Siyaset siyasetle rekabet yapar. Milletimize düşen oylarını kullanmaktır. Bu sandık eninde sonunda gelecek. Bu arkadaşlar aynı İstanbul'da, Ankara'da, Adana'da, Antalya'da, Hatay'da olduğu gibi 'atta'ya gidecekler.

İki lider açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Basın toplantısında gelen sorular ve iki liderin cevapları şu şekilde:

BAE Veliaht Prensi'nin ziyaretini nasıl okuyorsunuz?

Akşener: Allah kimseyi söylediklerinin tersine davranmak zorunda bırakmasın.

Davutoğlu: Çok kısa ve öz cevap oldu. Katılıyorum. Türkiye'nin bütün ülkelerle ilişkilerini geliştirmesi teşvik edilmesi gereken bir husustur. Ama nasıl geliştirildiği de önem taşır. 15 Temmuz'la ilgili bu kadar ağır ithamdan sonra sadece son dönemdeki açıklamalarıyla birçok siyasinin cevap veremeyeceği sorular soran Sedat Peker faktörü varsa, taviz söz konusuysa kamuoyuyla paylaşılması lazım.

Oktay Saral'ın sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Akşener: Prensip olarak atanmışlarla konuşmuyorum. Arkadaş Erdoğan'ın gözüne girmek için sallamış.

Davutoğlu: Ben de bürokratlarla muhatap olmam ama güzel bir söz var. Kem söz sahibine aittir.

Akşener: Balık baştan kokarmış.

Davutoğlu: Diğer bir güzel söz de bu.