Afgan gazeteci Khabir Marzban ülkedeki son durumu anlattı

Taliban'ın Kabili ele geçirmesinin ardından ğlkenin bir çok yerinde meydana gelen kadın direnişlerini ve ülkenin son durumunu HalkTV ekranlarında anlatan Afganlı Gazeteci Khabir Marzban, "Halk özgürlük dersi almış. Milletin kafası açılmış. 'Siz ne kadar korku yaratacaksanız yaratın ama biz bu korkulara boyun eğmeyeceğiz' diye mesaj veriyorlar" dedi.

HalkTv ekranlarında yayınlanan Gökmen Karadağ ile Açıkça programına bağlanan Afgan Gazeteci Khabir Marzban ülkedeki son durumu anlattı. Bazı şehirlerde gençlerin ve kadınların direnişe geçtiğini söyleyen Marzban şunları ifade etti;
"Bazı şehirlerde bir takım gençler ve kadınlar Afganistan Cumhuriyeti Bayrağını ellerine alarak sokaklara çıkmışlardı. Bunlardan bazıları Taliban tarafından biraz şiddete uğradı. 

Bugün de Kabil'de kadınlar ve gençler aynı şekilde Afganistan Cumhuriyeti Bayrağını ellerine alarak Taliban'ı protesto etmek için sokaklara çıktı. 

Bu olaylarda benim için en ilginç olanı, o kalabalığın önüne geçen bir hanımefendi 'bayrağımız hürriyetimizdir' sloganıyla yürüdü. Yani eskiden baktığınızda kadınların bir hakkı yoktu, okula gidemiyorlardı. Şimdi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önüne gidiyorlar, 40-50 kadın toplanıp slogan atıyor ve hakkımızı yedirmek istemiyoruz, özgürlük istiyoruz, okullara gitmek istiyoruz diyorlar. Bu açıdan bayağı bir değişiklik var."

Ülkedeki kadınların direnişi hakkındaki fikirlerini bildiren Marzban; " 20 yılda ülkede çok şey değişti. Halk özgürlük dersi almış. Milletin kafası açılmış. 'Siz ne kadar korku yaratacaksanız yaratın ama biz bu korkulara boyun eğmeyeceğiz' diye mesaj veriyorlar. Halk arasında şöyle sözler dolaşıyor. 'Taliban henüz kurallarını koymamış. Bütün düzenlerini otutturduktan sonra böyle protestolara izin vermeyecek' diye sözler dolaşıyor. İnşallah böyle olmaz. Onlar da kadın haklarına, çocuk haklarına saygı duyar, inşallah değişmişlerdir. "