Adana'da At ve Eşek Eti Kalıntıları Bulunmuştu: Uzmanlar Açıkladı! 'At Eti Sulu Olur, Mangal Söndürür'

Adana'da bir sulama kanalında bulunan kesilmiş haldeki at ve eşek eti kalıntıları mide bulandıran görüntülere neden oldu. Kemiklerin bulunması büyük bir endişeye yol açarken, uzmanlar vatandaşları uyardı.

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, "Vatandaşlar, veteriner hekim tarafından denetlenmiş ve mühürlenmiş eti tercih etmeliler" dedi. Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur ise "Et kendini belli eder. At eti sulu olur. Pişirdiğinizde suyu mangalı söndürür" şeklinde uyarılarda bulundu.

Yetkililerin incelemesinin ardından kalıntıların at ve eşeklere ait olduğu anlaşıldı ve ekipler, sulama kanalındaki et kalıntılarını temizleyip inceleme başlattı.

'KAÇAK ET TÜM TÜRKİYE'NİN SORUNU'

Kent halkı yaşanan bu olaydan sonra tedirginlik yaşadı. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse ve Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kaçak et konusunun Adana'nın değil, tüm Türkiye'nin sorunu olduğunu dile getiren Nihat Köse, "Adana Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı veteriner hekim arkadaşlar bu konuda oldukça yoğun çalışıp gece gündüz denetim yapıyorlar. Fakat bu kesimleri yüzde yüz engellemek mümkün değil" dedi.

'HANGİ KESİMHANEDEN ÇIKTIĞI SORULABİLİR'

İnsanların, "At ve eşek etini kasapta nasıl anlarız?" diye sorduğunu belirten Köse, "Kıyma veya lop haline gelmiş etin bakarak anlaşılması çok zor. Aslında mesele, sadece tek tırnaklı eti değil. Kaçak kesilmiş kırmızı veya beyaz et almak da sakıncalı. Ruhsatlı kesimhanede kesilmeyen mühürsüz her et kaçaktır. Yurttaşlarımız et alırken mutlaka veteriner hekim tarafından muayene edilmiş, karkası mühürlü olan eti satın alsınlar. Vatandaş, kasaplarına kesim belgesini ve sattığı etin hangi kesimhaneden çıktığını sorabilir" şeklinde konuştu

'ETİ ALIRKEN FİŞ TALEP ETSİNLER'

Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, vatandaşların ilk olarak kendi mahalle kasaplarından şaşmamaları gerektiğini belirtti ve "Eti alırken fiş talep etsinler. Ruhsatlı, güvenli yerlerden alsınlar. Et kendini belli eder. Etin rengi pembemsi olacak ama sulu olmayacak. At eti sulu olur. Pişirdiğinizde suyu mangalı söndürür. Asıl mesele kasabınıza güvenmeniz. Bize bağlı kasaplarımızda asla böyle şeyler olmaz. Kimse Adana'nın adını kötülemesin" dedi.