Adana Hafta Sonundan Beri Bu Konuyu Konuşuyor

Adana Hafta Sonundan Beri Bu Konuyu Konuşuyor
Adana'da hafta sonu çıkan 10 orman yangını, sıcak hava ve anız nedeniyle çıktı. Yangınlar 5 ilçede büyük zarara yol açtı. Çiftçilere anız yakmama konusunda uyarılar yapıldı.

Adana'da hafta sonu hava sıcaklığının 45 dereceyi aşmasıyla 5 ilçede 10 ayrı orman yangını çıktı. Yangınların 4'ünün anız nedeniyle çıktığı belirlendi. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, orman yangınlarının yüzde 95'inin insan eliyle çıktığını belirtti.

ÇİFTÇİLERE ANIZ YAKMAMA UYARISI

Çukurova, Sarıçam, Karaisalı, Feke ve Pozantı ilçelerinde çıkan yangınlar, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yoğun çabalarıyla söndürüldü. Yüzlerce dönüm orman alanı zarar gördü. Anız yakılan tarlalarda toprak verimliliği azaldı, birçok canlı türü öldü. Prof. Dr. Başıbüyük, çiftçilerin anız yakmama konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

66426-1.jpg

ORMAN YANGINLARI İNSAN KAYNAKLI

Prof. Dr. Başıbüyük, "Yangınların çıkış sebepleri genellikle anız, sigara, cam parçası veya kasti kundaklama yoluyla oluyor. Çok az bir kısmı yüksek gerilim hattından kaynaklanıyor. Çukurova’da buğday hasadı bitti. Eskisi gibi yaygın olmasa da kısmi olarak anız yangınları var. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre, temmuz ve ağustos ayında Akdeniz Çanağı'nda çok yoğun sıcak hava bekleniyor. Bu durum ormanların yangına daha hassas hale gelmesine neden oluyor" dedi.

ÇAM ORMANLARI YANGINA KARŞI HASSAS

Başıbüyük, meteorolojik koşullar nedeniyle yangınların söndürülmesinin zorlaştığını ifade etti. "Kazalar da meydana geliyor. Yangında çalışan insanlar olağanüstü bir mücadele veriyor. Orman Genel Müdürlüğü çalışanları ve gönüllüler arasında hayatını kaybedenler var. Ormanlarımızın büyük oranda çam ormanından oluşması sebebiyle yangına çok hassas olduğunu söyleyebiliriz. Orman Genel Müdürlüğü, iklim koşullarını dikkate alarak insansız hava araçlarıyla 24 saat kontrol yapıyor" diye konuştu.

66426-2.jpg

DÜNYA ÇAPINDA SICAKLIK REKORLARI KIRILIYOR

Prof. Dr. Başıbüyük, 2023'ün rekor sıcaklıklarla geçtiğini, 2024 yılının da rekorlarla başladığını belirtti. "Dünyanın her tarafında rekor kırılıyor. Şubat ayında ABD'nin Teksas eyaletinde tarihinin en büyük orman yangınlarından biri çıktı. Şubat ayında sıcaklıklar çok yüksekti. Meteoroloji uzmanları televizyonlarda sürekli vatandaşları uyarıyor. Biz de buradan bir kez daha uyaralım" ifadelerini kullandı.

Adana’da yaşanan bu olaylar, orman yangınlarının ne kadar ciddi bir tehdit olduğunu bir kez daha gösterdi. Vatandaşların ve çiftçilerin daha dikkatli olması büyük önem taşıyor.

Kaynak:DHA