Ankara susuzluk riskiyle karşı karşıya mı? Baraj doluluk oranı yerinde sayıyor

Ankara susuzluk riskiyle karşı karşıya mı? Baraj doluluk oranı yerinde sayıyor
ASKİ verilerine göre, Ankara’daki barajlarda su seviyesi hala düşük seyrediyor. Mart ayının başında hafif bir artış gözlense de, aktif kullanılabilir su miktarı yüzde 20’nin altında kalıyor. Uzmanlar, yaz ayları yaklaşırken düzenli yağışların gerçekleşmemesi durumunda şehrin susuzluk riskiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Başkentte Şubat ayında gerçekleşen yağışlar ve yüksek kesimlerdeki kar erimeleri, barajlara yalnızca sınırlı miktarda su sağladı. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) verileri, mart ayının başında baraj doluluk oranlarında hafif bir yükseliş olduğunu gösterse de, genel su seviyesi hala düşük seviyelerde seyrediyor.

BARAJ DOLULUKLARI YÜZDE 30’UN ALTINA GERİLEDİ

ASKİ verilerine göre barajların doluluk oranları 5 Mart’ta yüzde 27,34, 6 Mart’ta yüzde 27,35 ve 7 Mart’ta yüzde 27,39 olarak kaydedilirken bugün bu oran yüzde 27.40’a yükseldi.

Uzmanlar, bu küçük artışın kalıcı bir rahatlama sağlamadığını, yaz ayları yaklaşırken su yönetimi ve planlamasının kritik olduğunu vurguladı.

aski.jpg

ANKARA SUSUZLUK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA MI?

Barajlardaki aktif kullanılabilir su oranı, başkentin kısa vadede kullanabileceği gerçek su rezervini gösteriyor. ASKİ verilerine göre bu oran 5 Mart’ta yüzde 18,88, 6 Mart’ta yüzde 18,90 ve 7 Mart’ta yüzde 18,94 olurken bugün bu oran aynı seviyede kaldı.

Uzmanlar, yaz ayları yaklaşırken düzenli yağışların gerçekleşmemesi durumunda şehrin susuzluk riskiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

ankarabarj.jpg

ANKARA'DA BARAJLARIN DOLULUK ORANINDA SON DURUM

ASKİ’nin paylaştığı 8 Mart 2026 verilerine göre bazı barajların doluluk oranları şöyle:

• Akyar Barajı: %47,63

• Çubuk 2 Barajı: %42,95

• Kargalı Barajı: %100

• Kavşakkaya Barajı: %35,36

• Kurtboğazı Barajı: %33,38

• Çamlıdere Barajı: %23,21

• Eğrekkaya Barajı: %48,25

• Peçenek Barajı: %21,74

• Kesikköprü Barajı: %100

• Türkeşrefli Barajı: %5,20

DSİ Ankara'daki barajlarda şu an itibarıyla su sıkıntısı olmadığını bildirdi

MART AYINDA DÜZENLİ YAĞIŞ ŞART

Uzmanlar, kış döneminde beklenen yağış miktarının yetersiz kalmasının barajlardaki doluluk oranlarını sınırladığını vurguluyor. Mart ayı boyunca düzenli yağış yaşanmazsa, su seviyelerinde yeniden düşüşün başlayabileceği uyarısı yapılıyor. Yaz aylarında artan su tüketimi ve buharlaşma dikkate alındığında ise, planlı ve dikkatli su yönetiminin önemi daha da öne çıkıyor.

BARAJ DOLULUK ORANI NEDEN ÖNEMLİ?

Baraj doluluk oranı, şehrin içme suyu, tarımsal sulama ve enerji üretimi planlamasında kritik bir gösterge. Düşük doluluk, su tasarrufu çağrılarını ve kısıtlamaları gündeme getirebilir. Tam doluluk ise yeterli rezerv sağlayarak hem enerji hem de içme suyu ihtiyacını güvence altına alıyor.

BARAJLARDA TAM DOLULUK NE ANLAMA GELİR?

Barajlarda tam doluluk, rezervuarın maksimum depolama kapasitesine ulaşması anlamına gelir. Bu durumda barajdaki su seviyesi teknik olarak belirlenen üst sınırına yaklaşır ya da o seviyeye ulaşır.

Tam doluluk durumunda:

• İçme suyu için güçlü bir rezerv oluşur.
• Tarımsal sulama için yeterli su sağlanabilir.
• Hidroelektrik enerji üretimi daha verimli hale gelir.

Ancak barajların tamamen dolu olması her zaman sorunsuz bir durum anlamına gelmez. Çok yoğun yağış dönemlerinde baraj güvenliğini sağlamak için fazla su kontrollü şekilde tahliye edilebilir. Bu işlem taşkın riskini azaltmak için yapılır.

BARAJ DOLULUK ORANI NASIL HESAPLANIR?

Baraj doluluk oranı, barajda bulunan mevcut su miktarının toplam depolama kapasitesine bölünmesiyle hesaplanır.

Formül şu şekildedir:

Doluluk Oranı (%) = (Mevcut Su Hacmi / Maksimum Baraj Kapasitesi) × 100

Örnek bir hesaplama:

• Baraj kapasitesi: 200 milyon metreküp
• Mevcut su miktarı: 80 milyon metreküp

Bu durumda doluluk oranı şu şekilde hesaplanır:

(80 / 200) × 100 = yüzde 40

Bu ölçümler, barajlardaki su seviyesini sürekli izleyen sensörler ve hidrometrik ölçüm sistemleri aracılığıyla belirlenir. Böylece su rezervlerindeki değişim düzenli olarak takip edilir.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi